Nevenka Tuđman u ponedjeljak na optuženičkoj klupi

Nevenka Tuđman u ponedjeljak na optuženičkoj klupi
SUĐENJE kćeri prvog hrvatskog predsjednika Nevenki Tuđman, optuženoj za nezakonito posredovanje, odnosno da je namještajući poslove dok joj je otac bio na vlasti zaradila oko 1,7 milijuna kuna, trebalo bi početi u ponedjeljak na zagrebačkom Županijskom sudu.

Optužnica Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) trebala se Nevenki Tuđman pročitati na glavnoj raspravi sredinom travnja, no to je odgođeno zbog zahtjeva obrane za izuzećem suca Vladimira Pavlekovića i njegovih nadređenih.

Obrana sumnja u Pavlekovićevu pristranost jer je kao istaknuti član Saveza komunista dolaskom HDZ-a i oca optužene na vlast s dužnosti predsjednika tadašnjeg Okružnog suda u Sisku premješten na mjesto suca. To je, smatra obrana, kod Pavlekovića izazvalo "ogorčenje" i negativan odnos prema HDZ-u i ocu optužene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izuzeće predsjednika suda Božidara Rumenjaka, njegova zamjenika Branka Hrvatina i predsjednika Kaznena odjela Dražena Tripala obrana je tražila jer su navodno izvan uobičajene procedure predmet dodijelili Pavlekoviću.

Predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić odbio je, 22. travnja, zahtjev za Rumenjakovim izuzećem, zaključivši kako ne postoji ništa što bi ukazivalo na njegovu pristranost. Isto je zaključio i Rumenjak odbivši zahtjev za izuzeće Pavlekovića, Hrvatina i Tripala.

Optužnicom, podignutom lani u listopadu, USKOK Nevenku Tuđman tereti za nezakonito posredovanje, odnosno da je, koristeći svoj društveni položaj i ugled, omogućila poslovnom partneru drugooptuženom Igoru Kneževiću ugradnju telefonskih centrala u desetak fakulteta, instituta i javnih ustanova. Na tim je poslovima Knežević, kako je u istrazi i sam priznao, zaradio više milijuna kuna, a Nevenka Tuđman oko 1,7 milijuna kuna provizije.

Knežević je optužen za utaju poreza i drugih davanja, ali i za zlouporabu obavljanja dužnosti državne vlasti jer je na intervenciju Nevenke Tuđman 1996. bez natječaja i odgovarajuće stručne spreme imenovan glavnom stručnom i odgovornom osobom u Ministarstvu znanosti i tehnologije za natječaje za ugradnju telefonskih centrala.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara