Nezaposlenost raste: Na HZZ-u preko 285 tisuća nezaposlenih

Nezaposlenost raste: Na HZZ-u preko 285 tisuća nezaposlenih

Foto: Hina

U SKLADU s očekivanim sezonskim kretanjima, negativan trend na domaćem tržištu rada nastavio se i u prosincu.

Nakon završetka glavne turističke sezone i povratka sezonskih radnika u nezaposlenost, tijekom posljednja četiri mjeseca prošle godine prisutan je kontinuiran rast broja nezaposlenih na mjesečnoj razini. Tako je prema posljednjim podacima HZZ-a broj registriranih nezaposlenih osoba u prosincu dosegao 285.468 osoba, što u odnosu na studeni predstavlja rast za 811 osoba odnosno 0,3 posto, navode analitičari RBA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Usporavanje rasta broja nezaposlenih na mjesečnoj razini ne iznenađuje (u studenom mjesečna stopa rasta iznosila je 3,2 posto), s obzirom da povratak sezonskih radnika u nezaposlenost traje od rujna te je veći dio radnika do prosinca već u evidenciji nezaposlenih.

S druge strane, uočava se da je mjesečni priljev nezaposlenih u promatranom mjesecu niži nego u prosincu prošle godine (za 3.622 osoba). Promatrano u odnosu na prosinac 2014. broj nezaposlenih je niži za 31.295 osoba (9,9 posto), čime je nastavljen niz godišnjeg pada stope nezaposlenosti koji datira od travnja 2014.

Tržište rada: Niska zaposlenost, visoka nezaposlenost i kontinuirani pad radno sposobnog stanovništva

Pri tome je u evidenciju nezaposlenih ušlo 26.819 osoba, odnosno 6.122 manje nego u studenom (18,6 posto). Promatrano u odnosu na prosinac 2014. broj ulazaka u evidenciju se smanjio za 1.337 osoba odnosno 4,7 posto. I dalje najveći broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih čine osobe sa srednjom stručnom spremom čineći najveći udio u ukupno nezaposlenima (62,3 posto). Istovremeno iz evidencije nezaposlenih je izašlo 26.008 osobe što je mjesečni porast za 1.911 osoba (7,9 posto). Promatrano u odnosu na prosinac 2014. broj izlazaka iz evidencije se povećao za 2.285 osoba odnosno 9,6 posto.

"Bez obzira na očekivano pogoršanje broja nezaposlenih na mjesečnoj razini te na nastavak pozitivnog trenda na godišnjoj razini, činjenica je da hrvatsko tržište rada i dalje obilježava niska zaposlenost, razmjerno visoka nezaposlenost te kontinuirani pad radno sposobnog stanovništva što u srednjoročnoj odnosno dugoročnoj perspektivi predstavlja ozbiljnu prepreku značajnijem gospodarskom oporavku. Početak trenda mjesečnog smanjenja broja nezaposlenih očekujemo već u ožujku po započetim priprema turističke predsezone", prognoziraju analitičari RBA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara