NHS traži hitan razgovor s vladom o novom aranžmanu s MMF-om

SLIJEDOM najava novog standby aranžmana Hrvatske s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kao i početka razgovora s Misijom MMFa koji bi trebali započeti danas, Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) traže hitan razgovor s Vladom o toj temi, posebno ili na sljedećoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća najavljenoj za 15. travnja.

NHS u današnjem priopćenju ističe kako smatra neprimjerenim svako daljnje približavanje Hrvatske MMF-u. "Upozoravali smo i bivšu Vladu na negativne strane stand-by aranžmana s MMF-om od kojih je posljednji, za koji je vrlo jasno najavljeno da neće biti ispoštovan, odnosno uspješno završen, pokazatelj s koliko opreza i nužnih priprema treba pristupati svakom dogovoru ili aranžmanu s MMF-om".

Najave da će novi aranžman biti daleko stroži i zahtjevniji prema Hrvatskoj zbog neispunjenog prethodnog logične su, ali nisu prihvatljive, jer bi time Hrvatska sebe mogla dovesti u ulogu taoca MMF-a, upozorava NHS.

Razumijemo da se Hrvatska nalazi u teškoj situaciji zbog visoke zaduženosti i obveza prema stranim kreditorima, visoke stope proračunskog deficita kao i vrlo visokog deficita u vanjskotrgovinskoj razmjeni, no bez obzira na sve mora tražiti nove putove izlaska iz te situacije, a ne kroz nove, još teže obveze prema MMF-u, naglašava se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potpuno je neprihvatljivo da teret neizvršenih obveza prema MMF-u dodatno plaćaju hrvatski građani. Restrikcije na socijalnom planu koje bi mogao postaviti novi stand-by aranžman pogodile bi hrvatske radnike, a posebno zaposlene u državnim i javnim službama i poduzećima, umirovljenike, branitelje, nezaposlene i sve socijalno ugrožene kategorije, a posebno one koji primaju bilo kakvu vrstu pomoći, napominje NHS.

Šalje li Vlada novim stand-by aranžmanom poruku da nije sama u stanju rješavati nagomilane probleme, odnosno kako su joj za to nužni oslonac i znanje MMF-a? Hrvatska si ne smije dopustiti da joj socijalnu i gospodarsku politiku vode ili uvjetuju aranžmani sa MMF-om.

Često puta Vladama takvi aranžmani dobro dolaze kao alibi za rezanje radnih i socijalnih prava, ali na kraju račun ispostavljaju tim istim građanima koji to prepoznaju i vrednuju na izborima. No, Vlade bivaju kažnjene gubitkom vlasti, a građanima ostaju trajne i teško popravljive posljedice takvih postupaka, ističe NHS.

(Hina) pp/xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara