Nijemci planiraju gradnju dva LNG terminala za američki ukapljeni plin

Nijemci planiraju gradnju dva LNG terminala za američki ukapljeni plin
Ilustracija: EPA

NJEMAČKA planira gradnju dva terminala za ukapljeni plin (LNG) što bi trebalo omogućiti pojačan uvoz ovog plina iz SAD-a, najavio je njemački ministar gospodarstva Peter Altmeier u utorak na konferenciji u Berlinu posvećenoj LNG-u. 

Barem dva terminala

"Ja smatram da je izgledno na barem dva mjesta napraviti terminale za LNG", rekao je Altmeier na njemačko-američkoj konferenciji o razvoju LNG uvoznog tržišta koju je organiziralo njemačko ministarstvo gospodarstva. 

Altmeier je najavio "povećanu potrebu" Njemačke za energentima u svjetlu odluke o odustajanju Njemačke od nuklearne i energije dobivene ugljenom. 

"Njemačka vlada u LNG-u vidi važni element sigurne, gospodarski učinkovite i za okoliš prihvatljive opskrbe plinom i električnom energijom", rekao je Altmeier i zaključio kako Njemačka ima "40-godišnje pozitivno iskustvo" s uvozom plina iz Rusije, ali da se treba pobrinuti i za "druge, alternativne izvore". 

On je kazao kako u mjestima Brunsbuettel, Wilhelmshafen i Stade postoje privatni konzorciji koji su zainteresirani za gradnju terminala. Njemačka vlada je najavila da će financijski podržati gradnju LNG terminala. 

Mogli bi krenuti s radom već od 2022. 

Privatni konzorciji koji su zainteresirani za gradnju LNG terminala su djelomice u nizozemskom vlasništvu, a najavljeno je da bi LNG terminali mogli krenuti s radom već 2022. 

Konferenciji je prisustvovao i zamjenik američkog ministra energetike Dan Brouillette koji je pozdravio najavu gradnje terminala koji bi prije svega služio uvozu ukapljenog plina iz SAD-a. 

On je najavio da će cijena ukapljenog plina, koji je trenutno osjetno skuplji od klasičnog plina, u budućnosti "značajno pasti". 

Brouillete je istodobno ponovio kritiku američkog vodstva zbog gradnje rusko-njemačkog plinovoda Sjeverni tok 2. Pojačan uvoz plina iz Rusije u više navrata dosad je kritizirao i američki predsjednik Donald Trump.

Altmaier je zaključio kako se o Sjevernom toku 2 "odlučuje u Europi".  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara