Nijemci promijenili mišljenje o migrantima

Nijemci promijenili mišljenje o migrantima
Foto: EPA

PREMA najnovijim istraživanjima, Nijemci imaju pozitivne stavove prema imigracijama te misle da one doprinose zemlji, što pokazuje da su ekstremne reakcije koje su se pojavile s imigracijskim valom iz 2015. godine popustile, piše Reuters.

Isto tako, smanjile su se razlike između zapadne Njemačke, koja je imala više pozitivne stavove prema migrantima, i bivšeg komunističkog istoka, gdje su prevladavali skeptičniji pogledi na pitanje migranata, pokazalo je istraživanje fondacije Bertelsmann objavljeno danas. 

Skoro dvije trećine Nijemaca vjeruju da su imigracije dobre za ekonomiju

Sveukupno skoro dvije trećine Nijemaca vjeruju da su imigracije dobre za ekonomiju, a 67 posto da čine život zanimljivijim, pri čemu pozitivne stavove najviše imaju mladi ljudi.

"Njemačka je prošla test stresa tijekom imigracijskog vala iz 2015. godine i stabilizirala se kao zemlja s pragmatičnim pogledima na imigracije", rekao je Joerg Draeger, član Odbora fondacije Bertelsmann. Dodao je i da građani vide izazove, ali i prilike koje imigracije donose za društvo čije je stanovništvo sve starije.

Tijekom izbjegličke krize Nijemci imali negativnije stavove prema migrantima

Podsjetimo, prije četiri godine kancelarka Angela Merkel odlučila je ostaviti otvorene granice tijekom velikog vala migranta, uglavnom izbjeglica iz ratnog područja Sirije, koji su krenuli prema Europi.

I dok su mnogi u početku s oduševljenjem pozdravili odluku Angele Merkel, euforiju je ubrzo zamijenio zazor prema migrantima i jačanje podrške antiimigracijskim strankama diljem Europe, dok je u samoj Njemačkoj ekstremno desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) 2017. godine prvi put ušla u parlament.

49 posto građana misli da je u Njemačkoj previše izbjeglica

I dok je među građanima još uvijek prisutan osjećaj nelagode, intenzitet se smanjuje. Oko 49 posto građana još uvijek misli da je u Njemačkoj previše izbjeglica, no broj građana s takvim stavovima u 2017. godini je bio 54 posto.

Također, smanjile su se i neke razlike među stanovništvom zapadne i istočne Njemačke. Naime, 2017. godine u zapadnoj Njemačkoj 65 posto ljudi smatralo je da su izbjeglice dobrodošle u Njemačku, dok se taj postotak ove godine smanjio na 59 posto. No u istočnoj Njemačkoj broj onih koji izbjeglice smatraju dobrodošlima povećao se s 33 na 42 posto. 

Na istoku smatraju da su migranti teret za socijalnu državu

Ipak, još uvijek čak 83 posto građana na istoku, gdje se očekuje da će AfD dobro proći na dvama regionalnim izborima koji se održavaju u nedjelju, smatra da su imigracije teret za socijalnu državu, dok tek malobrojni smatraju da su dobre za ekonomiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara