Nijemci rado plaćaju porez. Balkanci baš i ne

Nijemci rado plaćaju porez. Balkanci baš i ne
Ilustracija: EPA

NIJEMCI spadaju među nacije koje rado plaćaju porez u svrhu financiranja javnih dobara, proizlazi iz ispitivanja Institute of Commons and Economics iz Basela za Ujedinjene narode, a kako u četvrtak prenose njemački mediji.

''Na ljestvici od 1 do 10, pri čemu 10 predstavlja najviši stupanj prihvatljivosti plaćanja poreza, Njemačka je zabilježila najvišu izmjerenu vrijednost od 7,0'', javlja njemačka agencija DPA pozivajući se nepotpune rezultate ispitivanja.

Balkanci nerado plaćaju

Prema istim informacijama, građani balkanskih zemalja nerado plaćaju porez. Najniža vrijednost je zabilježena u Makedoniji (3,2), Crnoj Gori (3,9) te Srbiji (4,1).

Bazelski institut je istraživanje provodio posljednje tri godine u 141 zemlji i to uz pitanje u kojoj mjeri su žitelji jedne zemlje voljni plaćati porez za financiranje javnih izdataka za socijalni sustav, zdravstvo, javne medijske servise i kulturne organizacije. Potpuni podaci istraživanja bit će objavljeni u ožujku.

Njemačka vlada aktualno radi na pripremi ispitivanja na kojem bi se građani Njemačke trebali izjasniti o tome jesu li zadovoljni trenutnim poreznim stopama. Na temelju rezultata ispitivanja ministar financija i vicekancelar Olaf Scholz trebao bi pripremiti reformu njemačkog poreznog sustava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara