Nijemci sve rjeđe idu k liječniku

NIJEMCI sve rjeđe posjećuju liječnika, javlja dnevnik "Bild" u broju od četvrtka pozivajući se na informacije Savezne udruge liječnika (KBV), a glavni uzrok tome je, kako se procjenjuje, uvođenje participacije i smanjenje subvencija na lijekove.

Tako su liječničke prakse u prva tri kvartala 2004. zabilježile 8,5 posto manje posjeta pacijenata nego u istom razdoblju prošle godine. Najveći pad broja pacijenata su zabilježili ginekolozi te liječnici za kožne i očne bolesti. Procjenjuje se da je glavni uzrok smanjenju broja pacijenata uvođenje participacije u visini od 10 eura po kvartalu te drastično smanjenje broja državno subvencioniranih lijekova što je mnoge, posebice materijalno lošije situirane građane, odvratilo od posjeta liječniku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na udaru kritika građana se posebice nalazi pravilo po kojemu se participacija od 10 eura plaća odvojeno za zubare i ostale liječnike. Savezna vlada je početkom godine uvela plaćanje participacije u sklopu zdravstvene reforme kojoj je cilj smanjenje obveznih mjesečnih davanja uposlenih i poslodavaca u državne zdravstvene blagajne, čime bi se i smanjila cijena rada u Njemačkoj.

Iako su zdravstvene blagajne ove godine, prema vlastitim navodima, zabilježile značajan višak sredstava, davanja se sljedeće godine neće smanjiti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara