Nikako na zelenu granu: Mesićeva izjava žalosti slovenskog povjesničara

PRAŠINA koju je svojom izjavom o slovenskom moru prije dva dana iznio predsjednik Stjepan Mesić nije se stišala, ali (zasad) nije izazvala reakciju većine slovenskih političara. Reagirao je slovenski povjesničar Jože Pirjevec koji je Mesićevu izjavu ocijenio "djelomično točnom", ali i dodao da ga ta izjava žalosti.

Mesićeva šovinistička farsa

"Slovenija je spremna blokirati Hrvatsku koliko god treba"

Prema pisanju slovenskih medija, Pirjevec je rekao da oslobođenje Istre i Slovenskog primorja predstavlja "kompleksno pitanje koje se ne može svesti na završnu epizodu od travnja do lipnja 1945." Pri tom je priznao da je Mesić imao pravo kada je upozorio na veliku ulogu hrvatskih boraca u oslobođenju Slovenskog primorja.

Rekao je da je u IV jugoslavenskoj armiji koja je djelovala prema Trstu, od ukupno 60 tisuća boraca bilo više od 39 tisuća Hrvata te istakao da je u tim operacijama sudjelovao i slovenski deveti korpus. Zbog toga Jože Pirjevec kaže da ga zbog toga žalosti Mesićev nastup kojim je narušeno "ratno drugarstvo" slovenskih i hrvatskih partizana i jer se Slovenija i Hrvatska spore oko "marginalnih pitanja".

Jože Pirjevec tvrdi da se prepirkama između Slovenije i Hrvatske raduje treća strana, ne precizirajući na koga misli već je samo rekao "znate na koga mislim". Dodao je da Stjepana Mesića cijeni kao velikog političara koji je svoju veličinu pokazao i u primjeru polemiziranja s talijanskim kolegom Giorgiom Napolitanom. Riječ je o sporu iz veljače 2007. kada je Mesić neprihvatljivima ocijenio Napolitanovu izjavu o "krvoločnim Slavenima" i poslijeratnom "etničkom čišćenju" Istre i Slovenskog Primorja od Talijana.

Blokada do 2015.

Jutarnji list prenosi pak analizu jednog zapadnog političara koji je ovih dana razgovarao s dvojicom slovenskih diplomata. Neimenovani političar kaže da je slovenska politička elita gotovo stopostotno suglasna u stavu da hrvatsko pristupanje Europskoj uniji predstavlja jedinstvenu i povijesnu šansu da Slovenija trajno riješi pitanje razgraničenja s Hrvatskom, ali i ostala bilateralna pitanja. Slovenska politika zbog toga je odlučna da svoja pitanje rješava na taj način te Slovenija spremna blokirati ulazak Hrvatske u EU do 2015. godine, piše Jutarnji list.

Da je Slovenija doista odlučna u provođenju ovakve politike svjedoči i neuvijena prijetnja slovenskog premijera Boruta Pahora češkoj vladi čiji premijer do konca lipnja predsjeda Europskom unijom. Pahor je naime iskazao izuzetnu oštrinu prema Pragu, ali i Bruxellesu kada je govorio o postupanju EU prema Hrvatskoj, a u kontekstu međudržavnog pograničnog spora s Hrvatskom koji Slovenija želi riješiti isključivo prije ulaska Hrvatske u EU i samo u svoju korist.

"Ovakve izjave ne daju nadu da će pamet zavladati u dogledno vrijeme"

Protiv Mesića okrenuli su se i slovenski političari, kao i novinari. Delo tako piše da je njegova izjava nekorektna povijesna neistina, ali također upozorava kako hrvatskog predsjednika ne treba shvaćati ozbiljno jer je on poznat po šalama koje prelaze granice dobrog ukusa.

Predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku i bivši prvi čovjek slovenske diplomacije Ivo Vajgl Mesićevu je izjavu komentirao riječima da i dalje podržava bilateralne dogovore oko graničnog pitanja, ali "ovakve izjave daju malo nade da će pamet zavladati u dosljedno vrijeme". O Mesićevoj izjavi očitovao se i Jelko Kacin, slovenski zastupnik u Europskom parlamentu, koji je hrvatskog predsjednika nazvao prostodušnim.

R.I.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara