Nissan i Renault raskidaju savez? Iz Nissana sve demantiraju

Nissan i Renault raskidaju savez? Iz Nissana sve demantiraju
Foto: EPA

JAPANSKI automobilski div Nissan Motor opovrgnuo je medijske napise da razmatra mogućnost razvrgavanja saveza s francuskim proizvođačem automobila Renaultom.

Londonski poslovni list Financial Times izvijestio je da su Nissanovi direktori ubrzali izradu tajnih kriznih planova o potencijalnom odvajanju nakon financijskog skandala u koji je bio uključen bivši predsjednik Carlos Ghosn.

Izrada planova ubrzana je nakon Ghosnovog bijega iz Japana krajem prosinca, napominje londonski list, pozivajući se na neimenovane izvore.

"Nissan ni na koji način ne razmatra raskid saveza"

Ghosn je uhićen u Tokiju u studenom 2018. i protiv njega je podignuta optužnica u kojoj ga se tereti za dugogodišnju zloupotrebu povjerenja i krivotvorenje financijskih dokumenata radi prikrivanja plaće i bonusa.

Krajem prošle godine bivši poslovni čelnik Nissana pobjegao je iz Japana u Libanon, odbacujući optužbe u prvom istupu u javnosti, na konferenciji za novinare u Bejrutu, tvrdeći da su neosnovane.

Skandal je iz temelja uzdrmao savez dvije kompanije, ali su iz Nissana danas poručili da ne razmišljaju o njegovom razvrgavanju.

"Nissan ni na koji način ne razmatra raskid saveza", priopćio je japanski proizvođač automobila, naglašavajući da je savez izvor Nissanove konkurentnosti.

"U studenome prošle godine operativni odbor Nissana, Renaulta i Mitsubishi Motorsa postigao je dogovor o značajnom jačanju i intenziviranju operativne učinkovitosti saveza", podsjećaju u Nissanu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara