Nisu ga uspjeli zabraniti. U Varšavi se očekuje ogroman desničarski marš

Nisu ga uspjeli zabraniti. U Varšavi se očekuje ogroman desničarski marš
Foto: EPA

LOKALNI varšavski sud poništio je odluku gradonačelnice da zabrani marš krajnje desnice planiran za nedjelju kojim će se obilježiti stota godišnjica neovisnosti, nakon što su organizatori uložili žalbu.

> Pogledajte nacionalistički marš u Varšavi: "Mi hoćemo Boga"

"Mi smo pobijedili, Marš neovisnosti će se održati u Varšavi", rekli su u priopćenju organizatori, članovi skupina krajnjih desničara. 

"Dosta je agresivnog nacionalizma"

Gradonačelnica Hanna Gronkiewicz-Waltz je zabranila godišnji marš rekavši kako je Varšava "dovoljno pretrpjela od agresivnog nacionalizma".

Vladajuća Stranka prava i pravde (PiS), socijalno konzervativna skupina koja jača nacionalno, iskorištava mnoge od frustracija zapadnim liberalnim vrijednostima i protuestablišmentska stajališta koji potiču glasače krajnje desnice diljem Europe.

Međutim, predsjednik Andrzej Duda i premijer Mateusz Morawiecki objavili su u srijedu kako će vlada održati marš na istoj trasi i u isto vrijeme kada i desničari.

"Ne prihvaćamo, ne dopuštamo okupljanja tih skupina u Poljskoj pod bilo kojim okolnostima", rekao je u četvrtak Morawiecki.

Očekuje se kako će deseci tisuća sudjelovati u maršu krajnje desnice iz Poljske, ali i cijele Europe, na skupu koji bi mogao biti najveći do sada marš na godišnjicu neovisnosti.

Prošlogodišnji skup privukao je 60.000 sudionika i skupine krajnje desnice diljem Europe. Mnogi su nosili transparente sa sloganima poput "Čista krv, jasan um" i "Europa će biti bijela ili nenaseljena".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara