Nizozemci otkrili metodu predviđanja razvoja raka dojke

NIZOZEMSKI znanstvenici identificirali su skupinu od 70 gena čijom je analizom bilo moguće predvidjeti razvoj raka dojke skupine od tristotinjak pacijentica s malignim tumorom, navodi se u studiji objavljenoj u SAD.

Rezultati istraživanja omogućuju izradu i komercijalizaciju genetskog testa koji bi omogućio predviđanje razvoja raka dojke kod žena s dijagnosticiranim tumorom, ističu drugi znanstvenici u ´New England Journal of Medicine´, časopisu u kojem je objavljena studija.

Autori istraživanja su prije deset godina metodom genetske analize 295 pacijentica mlađih od 53 godine razvrstali u dvije skupine, ovisno o pozitivnoj ili negativnoj prognozi razvoja dojke. Tad ih je 180 dobilo negativnu prognozu, a 115 ohrabrujuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Deset godina poslije kod žena koje su imale nepovoljnu prognozu vjerojatnost da se metastaze neće razviti bila je samo 50,6 posto, dok je kod žena s ohrabrujućom prognozom ona bila čak 85,2 posto, stoji u studiji koju su objavili znanstvenici Instituta za rak iz Amsterdama i drugih nizozemskih središta.

Autori zaključuju da ´profil ekspresije gena koji smo proučavali mnogo bolje ukazuje na razvoj bolesti kod mlađih pacijentica koje imaju rak dojke od uobičajenih metoda zasnovanih na kliničkim i histološkim metodama´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara