Nizozemski ministar obrane odlikuje postrojbu UN-a koja je "nadgledala" zločin u Srebrenici

NIZOZEMSKI ministar obrane Hank Kamp najavio je da će 4. prosinca odlikovati nizozemsku postrojbu Ujedinjenih naroda "Dutchbat" koja je u srpnju 1995. bila stacionirana u zaštićenoj zoni Srebrenice, a koja nije spriječila pokolj oko osam tisuća ljudi. 

Na vijest o dodjeli medalje Nizozemcima reagiralo je Udruženje za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu, a teme su se dotakli i neki strani mediji.

Francuska spisateljica i novinarka tjednika Liberation, Sylvie Matton, u tekstu pod naslovom "Medalja srama za Srebrenicu" ironično piše da nizozemskim "veteranima iz Srebrenice treba medalja za PTSP, budući da asistiranje u genocidu zasigurno ostavlja teške traume."

Matton navodi da između 6. i 11. srpnja niti jedan pripadnik nizozemske postrojbe nije ispalio ni metka. Piše i o tome da su međunarodne snage znale da Slobodan Milošević, Ratko Mladić i Radovan Karadžić planiraju pokolj, ali su ipak pustili između četiri i pet tisuća izbjeglica u zonu prije nego su podigli ogradu i tako deset tisuća ljudi ostavili na milost i nemilost krvnicima.

U svom tekstu progovara o nizozemskim časnicima, pukovniku Kerremansu i bojniku Frankenu koje je preživjela žrtva Srebrenice Hasan Nuhanović optužio da su se doslovno pokorili zapovijedima Ratka Mladića i zatvorili oči pred genocidom koji im se odvijao pred očima.

Na kraju zaključuje da nizozemska postrojba ne zaslužuje ništa osim medalje srama. "Dodijeliti im bilo kakvu drugu bila bi uvreda sjećanju na mrtve i preživjele žrtve Srebrenice."

V.Š.
Foto: Arhiva


Pripadnici "Dutchbata" snimljeni na dan pada Srebrenice

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara