Nizozemsko i francusko "ne" neće utjecati na pristupanje Hrvatske EU-u

FRANCUSKO i nizozemsko "ne" europskom ustavu neće utjecati na pristupanje Hrvatske Europskoj uniji (EU), izjavila je u utorak u Zagrebu nizozemska ministrica za vanjsku trgovinu Katrien van Gennip.

"Mi ne mijenjamo pravila tijekom igre. Ishodi referenduma neće ništa promijeniti u kriterijima za priključenje Hrvatske Uniji", rekla je Van Gennip koja se susrela s visokim dužnosnicima hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

Po njezinim riječima, Zagreb mora nastaviti ispunjavati pristupne kriterije od kojih je najvažniji potpuna suradnja s Haškim sudom.

Van Genip je dodala da je, nakon odbijanja europske ustavne povelje u Francuskoj i Nizozemskoj, važno jačati bilateralne gospodarske i političke odnose Hrvatske i Kraljevine Nizozemske koja je i dosad pomagala Hrvatskoj na putu prema punopravnom članstvu u 25-članom savezu europskih država.

Van Genip je s državnom tajnicom u MVPEI-i Marijom Pejčinović Burić potpisala Memorandum o razumijevanju o Pretpristupnom programu za 2005. godinu, koji je namijenjen podržavanju zemalja kandidata u zadovoljenju kriterija za članstvo u Europskoj uniji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku o dosadašnjih programa koji su se ticali pomoći u provođenju političkih, pravnih i administrativnih reformi, ovaj program fokusiran je na ispunjavanje gospodarskih kriterija, rekla je Pejčinović Burić.

Dodala je da iznos pomoći iz tog programa još nije definiran, no to će se učiniti ubrzo.

Van Gennip je istaknula kako je "impresionirana" napretkom Hrvatske u ispunjavanju gospodarskih reformi i istaknula da je stvaranje izvrsne poduzetničke klime korisno i za Hrvatsku i za potencijalne nizozemske ulagače.

(Hina) xbcav ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara