VOA: Del Ponte EU-u nije dala prolaznu ocjenu za Hrvatsku

GLAVNA tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte u svom izvješću luksemburškom predsjedništvu Europske unije nije dala prolaznu ocjenu Hrvatskoj za suradnju sa Sudom, izvijestila je u ponedjeljak radio postaja Glas Amerike pozivajući se na izvore u luksemburškom predsjedništvu.

Del Ponte je u ponedjeljak telefonski razgovarala s predsjedateljem Vijeća ministara EU, luksemburškim ministrom vanjskih poslova Jeanom Asselbornom, a u utorak će luksemburškom predsjedništvu poslati pisano izvješće o stupnju suradnje Hrvatske s Haškim sudom.

"Izvori iz luksemburškog Predsjedništva potvrdili su da Hrvatska od tužiteljice danas nije dobila prolaznu ocjenu, dakle da suradnja nije potpuna i da se - uz konstataciju ohrabrujućih, obećavajućih elemenata - pravi pomaci tek očekuju", izvijestio je VOA.

Zaključuje kako još nema zelenog svjetla za Hrvatsku za početak pregovora s EU o uključenju.

Prema VOA, mišljenje tužiteljice je "otprilike u okvirima" njezina dva zadnja istupa, prvog pred OSSE-ovim Vijećem u Beču i potom stava izrečenog kroz nacrt izvješća koji je procurio u hrvatske medije.

VOA kaže da ukoliko se članice EU slože s nalazom iz Den Haaga "sve je izvjesniji" start pregovora Hrvatske s EU o uključenju na jesen, "možda u rujnu ili listopadu". To korespondira, dodaje VOA, s procjenom Carle del Ponte "da je Hrvatskoj do pune suradnje potrebno još nekoliko mjeseci rada na demontaži mreže bjegunčeve potpore".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara