Njemačka će vraćati migrante u Grčku

Njemačka će vraćati migrante u Grčku
Foto: EPA

NJEMAČKA je postigla dogovor s Grčkom o povratku migranata u tu mediteransku zemlju, ako su prethodno ondje zatražili azil, rekla je u petak glasnogovornica njemačkog ministra unutarnjih poslova.

Prošli tjedan Njemačka i Francuska također su postigle dogovor o vraćanju migranata.

Oba dogovora uslijedila su nakon napete rasprave kancelarke Angele Merkel i njezinih konzervativnih bavarskih saveznika zbog čega se skoro raspala njemačka vlada.

''Postigli smo dogovor s Grčkom'', rekla je Eleonore Petermann, dodajući kako detalje ne može otkriti prije nego što se dogovor službeno potpiše.

No napominje da će se, slično kao i sa Španjolskom, dogovor s Grčkom ticati samo migranata koji su u Njemačku ušli preko Austrije. Njemačka će moći vratiti migrante natrag u Grčku unutar 48 sati, rekla je Petermann.

Prema njezinim riječima, Njemačka je ''u vrlo uznapredovalim'' razgovorima i s talijanskom vladom i uskoro očekuje dogovor s Rimom.

Dogovor neće obuhvatiti puno migranata. Prošlotjedne brojke ministra unutarnjih poslova pokazuju da je od sredine lipnja oko 150 ljudi ušlo u Njemačku iz Austrije, iako su se prijavili za azil u nekoj drugoj europskoj državi.

Više od 1,6 milijuna migranata stiglo je u Njemačku od sredine 2014., izazivajući napetosti u javnosti koje je iskoristila protuimigrantska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) i tako ušla u njemački savezni parlament.

Merkel je u više navrata branila svoju odluku iz 2015. o primanju stotina tisuća migranata, no otad obećava kako sličnih priljeva migranata više neće biti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara