Njemačka: Europa sama treba odlučiti o Huaweiju

Njemačka: Europa sama treba odlučiti o Huaweiju
Foto: Epa

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel i moćno udruženje industrijalaca BDI distancirali su se u četvrtak od američke odluke o stavljanju kineskog telekomunikacijskog diva Huaweija na crnu listu.

Kina je kritizirala američki potez i zaprijetila da će poduzeti korake kako bi zaštitila svoje tvrtke, dok se gospodarski teškaši sukobljavaju oko trgovine.

"Europa treba zadržati vlastiti smjer", rekao je BDI i dodao da Europska unija treba samostalno odlučiti koje će kompanije smjeti izgraditi infrastrukturu za 5G mrežu.

"Europa ne smije biti uvučena u trgovinski spor Kine i SAD-a", poručuje BDI.

”Njemačka se treba držati svoje pozicije”

Merkel, upitana na novinskoj konferenciji o američkoj odluci, rekla je da se Njemačka treba držati svoje pozicije, prema kojoj tvrtke koje se prijavljuju na natječaj za izgradnju 5G mreže moraju ispuniti kriterije koje postavlja vlada.

Njemačka će u ožujku postavili stroga pravila za dobavljače telekomunikacijske mrežne opreme, ali Huawei nije izdvojen, usprkos zabrinutosti oko povezanosti te tvrtke s kineskom vladom.

Treba se držati natječajne procedure

BDI je potaknuo njemačku vladu i Europsku komisiju da se drže planirane natječajne procedure te da ubrzo dogovore zajednički sigurnosni standardi.

"Njemačka industrija ubrzo treba sigurnost planiranja i pravnu sigurnost za 5G ekspanziju", rekao je BDI i pozvao na široku europsku koordinaciju po pitanju sigurnosnih specifikacija koje bi bile neovisne o proizvođačima opreme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara