Njemačka planira podijeliti susjede EU-a u dvije skupine

EU bi mogla pogoršati svoje odnose s partnerima na Bliskom istoku zbog reformi koje planira uvesti Njemačka kada preuzme predsjedanje Unijom u prvoj polovici 2007. godine, piše britanski list Guardian.

Taj bi potez mogao u nepovoljni položaj staviti zemlje Bliskog istoka koje su trenutačno članice EU-ove politike susjedstva (ENP), piše list.

Njemačka planira, piše Guardian, podijeliti zemlje koje sudjeluju u trenutačnoj politici susjedstva tako da napravi razliku između onih koje imaju nade za članstvo u Uniji od onih koje nikada neće biti članice.

To znači da će Alžiru, Egiptu, Izraelu, Jordanu, Libanonu, Libiji, Maroku, Siriji, Tunisu i Palestinskoj samoupravi biti dan manje ugledan položaj od članica koje se nalaze u Europi. Ukrajina, Gruzija, Azerbejdžan i Armenija bit će među zemljama u naprednijem klubu, dodaje Guardian.

No, njemačke su planove kritizirali neki europski stručnjaci koji vjeruju da EU ne smije degradirati svoje odnose s 10 ne-europskih članica.

"Problemi sjeverne Afrike su jednako važni kao i problemi istočne Europe. Pogrešno je reći sjevernoj Africi da zato jer su to muslimani i žive na pješčanim mjestima ne mogu biti integrirani", ocjenjuje direktor Centra za europske reforme Charles Grant.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Rolf Welberst, viši dužnosnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova stao je u obranu planova svoje države, tvrdeći kako sadašnja politika susjedstva ne postiže uspjeh.

"Ukrajinu se se smije tretirati na isti način kao Maroko ili Alžir. Mislimo da akcijski plan ENP-a treba biti zamijenjen nečim dubljim", kazao je Welberst.

Kako je ocijenio, Ukrajini se treba ponuditi nada da će biti članicom EU-a. U protivnom, postoji stvarni rizik da se Ukrajina okrene, kazao je Welberst.

Europska politika susjedstva nastala je 2004. godine nakon proširenja s ciljem izbjegavanja pojave novih linija podjele između proširene Unije i njenih susjeda. U sklopu te politike EU nudi svojim susjedima privilegirani status.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara