KORONA-KRIZA

Hoće li nas njemačka recesija gurnuti u još dublju provaliju? Stručnjaci kažu da hoće

Hoće li nas njemačka recesija gurnuti u još dublju provaliju? Stručnjaci kažu da hoće
Foto: Pexels

NJEMAČKO je gospodarstvo u drugom ovogodišnjem tromjesečju zabilježilo najveći pad u posljednjih pola stoljeća, a vjerojatno i u znatno duljem razdoblju.

Prema podacima koje je objavio Destatis, savezni statistički ured iz Wiesbadena, njemački je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu pao za 10,1 posto u odnosu na prethodni kvartal. U usporedbi s istim tromjesečjem prošle godine, pad njemačkog BDP-a u drugom je ovogodišnjem tromjesečju bio i veći te je iznosio 11,7 posto. 

Pad veći nego u posljednjoj recesiji

U Destatisu su upozorili da su zbog pandemije koronavirusa najveći udar pretrpjeli izvozi roba i usluga, ali i uvoz, kao i osobna potrošnja i investicije te industrija. Pad gospodarske aktivnosti u najvećoj ekonomiji Europske unije znatno je veći nego tijekom posljednje recesije. Primjerice, njemačka je ekonomija u drugom kvartalu 2009. godine ostvarila, pokazuju podaci njemačkih statističara, pad od 7,9 posto na godišnjoj razini. 

>> Njemačka u drugom kvartalu ima rekordan pad BDP-a, gori od financijske krize 2008.

Iako se i ranije znalo da je Njemačka potonula u recesiju, objavom ovih podataka to je sada i "službeno", budući da je njen BDP, kako je potvrdila službena statistika, pao tijekom dva uzastopna tromjesečja. Prema nedavnim prognozama Europske komisije, gospodarska aktivnost u Njemačkoj u ovoj će godini pasti 6,3 posto u odnosu na prošlu godinu, dok se u sljedećoj godini može očekivati oporavak. 

I hrvatski ekonomisti iznenađeni recesijskim udarom u Njemačkoj

Velik pad gospodarske aktivnosti u Njemačkoj u drugom kvartalu iznenadio je i hrvatske ekonomiste, koji ističu da su podaci Destatisa gori nego što su očekivali. Ipak, upozoravaju, drugi kvartal obilježila je karantena, kao i velike prepreke u robnim tokovima, budući da su se države zatvarale kako bi spriječile širenje koronavirusa. 

"Cijela Europa će potonuti u recesiju. Njemačka je za nas vrlo značajan vanjskotrgovinski partner pa je sasvim realno očekivati da će se takva kretanja u njemačkom gospodarstvu odraziti i na Hrvatsku", kaže za Index makroekonomistica Raiffeisena Zrinka Živković Matijević. 

Dodaje kako je izgledno da će naše gospodarstvo u ovoj godini potonuti do 10 posto. Nešto slično nedavno nam je prognozirala i Europska komisija, u kojoj su nam najavili pad BDP-a od 10,8 posto u 2020. godini. 

Kretanja u hrvatskom gospodarstvu ovise i o Njemačkoj

Živković Matijević ističe kako će podaci za drugo ovogodišnje tromjesečje, kada budu objavljeni, vjerojatno pokazati pad gospodarske aktivnosti u tom kvartalu i veći od 10 posto. Naime, drugo tromjesečje je i u Hrvatskoj bilo u znaku lockdowna, odnosno "zaključavanja" ekonomije. No zbog "otključavanja" gospodarstva i kakve-takve turističke sezone, pad bi u trećem tromjesečju ipak trebao biti manji. Ključan će, kaže naša sugovornica, biti četvrti kvartal, budući da bi se iz njega mogli iščitati i trendovi koji nas očekuju u sljedećoj godini, odnosno kakva će biti brzina oporavka. 

U cijeloj toj priči od velike će važnosti biti i kretanja u njemačkom gospodarstvu, budući da je Hrvatska ekonomski snažno vezana za Njemačku. Pad njemačkog BDP-a, upozorava Živković Matijević, znači i dodatni udarac za hrvatski izvoz, kao i za uvoz, a vjerojatno će donijeti i dodatni rast nezaposlenosti. 

Hrvatski industrijalci na iglama, pozorno prate zbivanja u Njemačkoj i traže nova tržišta

"Pozorno pratimo kretanja u njemačkom gospodarstvu. Naravno da recesiju u Njemačkoj već osjećamo na našem poslovanju", naglašava za Index Zdravko Jelčić, čelni čovjek požeške industrije namještaja Spin Valis. 

Kaže da njemačko tržište ima velik udio u ukupnim prihodima Spin Valisa. Tijekom ožujka, travnja i svibnja pad narudžbi s glavnih izvoznih tržišta Spin Valisa iznosio je i do 25 posto, no to je bila posljedica karantene i otežanih uvjeta proizvodnje i isporuke robe. Stanje se, kaže Jelčić, već u lipnju znatno poboljšalo. 

Ipak, naš sugovornik upozorava na veliku neizvjesnost koju je koronakriza unijela kako na hrvatsko tako i na strana tržišta. Industrijalci posebno strahuju od drugog dijela ove godine, u kojem bi moglo doći do eskalacije krize. 

"Nemamo iluzija, sve upućuje na to da će hrvatski BDP u ovoj godini pasti 10 do 15 posto", upozorava Jelčić. 

Tome će pridonijeti i recesija u našim vodećim vanjskotrgovinskim partnerima, među kojima važno mjesto ima upravo Njemačka. Zbog toga, i Spin Valis traži nove kupce i nova tržišta. Jedan od izlaza mogli bi mu biti kupci veće platežne moći, koji neće toliko osjetiti posljedice korona-recesije, zaključuje Jelčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara