Njemačka: SPD-u raste popularnost zbog stava prema ratu u Iraku

NJEMAČKOM kancelaru Gerhardu Schroederu i njegovoj Socijaldemokratskoj stranci Njemačke (SPD) je nakon početka rata u Iraku popularnost naglo porasla.

Kako javlja tjednik Stern, pozivajući se na rezultate ispitivanja javnog mišljenja što ga je proveo institut Forsa, SPD-u je na dan početka rata popularnost porasla za četiri posto. Oporbenoj demokršćanskoj Uniji CDU/CSU je popularnost istovremeno pala za tri posto.

Prvi porast popularnosti SPD-a nakon parlamentarnih izbora u rujnu prošle godine se pripisuje SPD-ovoj antiratnoj politici. Usprkos porastu popularnosti SPD se još uvijek sa 32 posto glasova ispitanika nalazi daleko iza Unije CDU/CSU za koju bi glasalo 45 posto ispitanih građana.

U direktnoj usporedbi između Gerharda Schroedera i predsjednice CDU-a Angele Merkel se za sadašnjeg kancelara odlučilo 43 posto ispitanika dok bi za demokršćanskog kandidata Merkel glasalo 34 posto.

Voditelj instituta Forsa Manfred Guellner je objasnio da su nakon početka rata mnogi birači, koji su SPD-u nakon uvođenja mjera štednje okrenuli leđa, ponovno vratili SPD-u dok Angela Merkel "plaća račun" za svoju proameričku politiku. U međuvremenu i unutar CDU-a raste nezadovoljstvo zbog neograničene podrške stranačkog vrha SAD-u. Premijer savezne pokrajine Saarland Peter Mueller smatra da bi Unija trebala podržati i one snage u društvu koje ne podržavaju ovaj rat. I bivši glavni tajnik CDU Heiner Geisler je kritizirao pro američki stav Angele Merkel te smatra da je demokršćanska baza jasno protiv ratne opcije.

(Hina) nkre sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara