Njemačka upozorava: Trumpove odluke vode Europu sve bliže ratu

Njemačka upozorava: Trumpove odluke vode Europu sve bliže ratu

Foto: FAH

PORTAL The Independent u nedavnom članku izvještava o mogućim posljedicama retorike američkoga predsjednika Donalda Trumpa po odnose SAD-a i Irana.

Trumpova odluka da odustane od nuklearnog pakta s Iranom mogla bi povećati opasnost rata Irana i Europe, upozorio je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

Trump je dao Kongresu nekoliko dana da odluči hoće li ponovno uvesti sankcije Iranu, koje su ukinute 2016. godine kao dio dogovora te upozorio da će možda tražiti potpuno ukidanje sporazuma s tom zemljom.

Utjecaj na Iran i druge zemlje

No, Gabriel kaže da bi, ako Sjedinjene Američke Države iskoriste bilo koju od te dvije opcije, Iran mogao razviti nuklearno oružje i povećati mogućnost sukoba.

Na radiju Deutschlandfunk, Gabriel je napomenuo da je Trump poslao "težak i opasan signal", i to još kada se njegova administracija bavila krizom zbog sjevernokorejskih nuklearnih ambicija.

Odluka da se odustane od dogovora, za koju je Trump rekao da će uzeti u obzir ako se stvari ne promijene, prema Gabrielu, mogla bi dovesti do toga da se u Iranu ponovno počne proizvoditi nuklearno oružje. To se ne bi svidjelo Izraelu, i situacija bi se opet vratila u situaciju otprije 10 do 12 godina, kada je postojala prijetnja rata u blizini Europe.

Trumpova odluka da odbije formalno potvrditi da se Tehran ponašao u skladu s dogovorom iz 2015. godine, optužujući ga da je prekršio dogovor (iako međunarodni inspektori tvrde suprotno), gurnuo je europske saveznike na rub sukoba. Osudio ju je i iranski predsjednik Hassan Rouhani.

Trump je odgovorio da Iran širi "smrt, uništenje i kaos" diljem planeta svojim postupcima u Siriji, Iraku i Jemenu. Gabriel je rekao da bi dojam koji bi Trump stvorio ako SAD istupi iz sporazuma - koji ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija - potaknuo druge na razmišljanje. Brine ga bi li možda i druge zemlje počele nabavljati nuklearno oružje ako vide da se ti dogovori poništavaju, što bi loše utjecalo na buduće generacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj je dogovor podupro bivši američki predsjednik Barrack Obama, ističući ga kao ključan za mir u regiji i šire, a potpisale su ga i Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, Njemačka i Europska unija.

Stoga Gabriel poziva SAD da ne ugrožava sigurnost svojih saveznika i vlastitog naroda zbog unutarnje politike. Odluka da ne certificira dogovor s Iranom dolazi na kraju tjedna u kojem je Trump počeo ispunjavati neka od obećanja iz svoje predsjedničke kampanje.

Jedno od njih bilo je i napuštanje dogovora s Iranom, ili bar oštriji odnos prema Tehranu.

Ponosan na odluke

Drugo je bilo opoziv i zamjena Obaminog poznatog zakona o pristupačnoj zdravstvenoj skrbi, Obamacarea. S Kongresom kojem su na čelu Republikanci, Trump je vlastoručno potpisao izvršnu odredbu kojom se ukidaju dijelovi Obamacarea.

Rekao je da će nova odredba povećati tržišno natjecanje i smanjiti troškove premije osiguranja, ali kritičari kažu da će destabilizirati tržišta, jer mlade ljude privlače jeftiniji planovi, dok za bolesnije ljude pod Obamacareom rastu premije.

Ukidaju se i subvencije za osiguravatelje, što bi moglo značiti više premije za ljude s nižim prihodima.
U subotu je Trump na Twitteru objavio da je "vrlo ponosan" zbog te odredbe, a dionice poduzeća zdravstvenog osiguranja naglo su porasle.

Svi ti njegovi potezi, uključujući i raspravu o tome bi li igrači Nacionalne lige američkog nogometa (NFL) trebali ustati za vrijeme nacionalne himne, svidjet će se Trumpovim biračima.

Zato Trump sigurno smatra da mu je prošli tjedan prošao – jako dobro, piše CNN.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara