Njemačka uvela izvanredno stanje u Münchenu

Njemačka uvela izvanredno stanje u Münchenu

Foto: FAH

SJEDINJENE Države, Francuska i Velika Britanija ponudili su Njemačkoj svoju pomoć nakon pucnjave u trgovačkom centru u Muenchenu, u kojoj je ubijeno devet osoba, a za koju policija vjeruje da je teroristički napad i zbog čega je proglašeno izvanredno stanje u tom gradu.

Njemačke vlasti proglasile su u petak navečer izvanredno stanje u Muenchenu nakon napada naoružanih napadača na trgovački centar, izvijestila je televizijska postaja NTV. Broj mrtvih u tom napadu porastao je na devet. Muenchenska policija je dodala da su napadači u bijegu i da ima više ozlijeđenih osoba.

Bijela kuća je oštro osudila taj napad.

Obama ponudio pomoć Njemačkoj

Američki predsjednik Barack Obama je obećao njemačkim vlastima "svu potporu koja im je potrebna" zbog "terorističke situacije" u Muenchenu na jugu zemlje."Neki od vas znaju da je bila pucnjava u Njemačkoj i u ovom trenutku se ne zna što se točno događa, ali naše su misli s onima koji su možda ozlijeđeni", rekao je Obama dodavši da je "Njemačka jedna od naših najbližih saveznica i pružit ćemo joj svu pomoć koja bi joj mogla trebati u ovoj situaciji".

Francuski predsjednik Francois Hollande je uputio u petak navečer "osobnu poruku potpore" njemačkoj kancelarki Angeli Merkel nakon pucnjave u trgovačkom centru Olympia na sjeverozapadu grada u blizini Olimpijskog stadiona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika Britanija je spremna pomoći Njemačkoj, rekao je ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

Johnson šokiran i zaprepašten

"Šokiran sam i zaprepašten tim užasnim napadom u Muenchenu i izgubljenim životima. Moje su misli s ozlijeđenima i obiteljima ubijenih", rekao je Johnson.

"Mi smo spremni pomoći našim prijateljima u Njemačkoj. Naš savjet britanskim građanima na tom području je da ostanu kod kuće i prate upute lokalnih vlasti."

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere vraća se zbog napada u Njemačku iz SAD-a gdje je otputovao za praznike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara