Njemački Der Standard: "Uvjeti u zagrebačkom smještaju za azilante su užasavajući"

Njemački Der Standard: "Uvjeti u zagrebačkom smještaju za azilante su užasavajući"

Foto: Index

NJEMAČKI Der Standard objavio je danas članak o zagrebačkom hotelu Porin u kojemu su smještene izbjeglica i migranti. Već iz samog naslova, koji glasi "Uvjeti u zagrebačkom smještaju za azilante su užasavajući" jasno je da o azilu nemaju dobro mišljenje.

"Iako je to bila samo prolazna stanica, volonterka iz Austrije osjećala se odgovornom za tročlanu izbjegličku obitelj nakon što su oni stigli u Zagreb. Stoga ih je posjetila u Zagrebu 5. studenoga.", piše Der Standard koji navodi kako je ime volonterke poznato redakciji.

"Situacija u hotelu je neprihvatljiva, zastrašujuća", prenose izjavu volonterke.

"Struje imaju samo od 14.30 do 21.30, 600 izbjeglica nalazi se u sobicama od 9 kvadrata, ponegdje ih je i sedam u sobi. Imaju samo pet perilica za rublje, koje rade 30 minuta po sobi na tjedan. Za mnogo ljudi  - premalo. Stoga mnogi peru svoj veš na ruke bez deterdženta jer nemaju novca da ga kupe. Rublje suše na balkonima, prozorima i po stolicama u sobama koje su vrlo vlažne.

Sobe su im i prljave, nemaju usisavače niti sredstva za čišćenje, a niti ručnike! Zato prljavština, pepeo od cigareta, ostaci hrane, zemlja s ceste, ostaju u tepisima, ili ih bacaju golim rukama.", tvrdi volonterka koja je kritizirala i hranu.

"5. studenog svaki je izbjeglica dobio 135gramsku paštetu te mali komad kruha za doručak i večeru, čak i bebe od 10 mjeseci. za ručak su dobili rižu sa samo nekoliko graškića."

Iz hrvatskog Ministarstva unutarnjeg poslova za Standard su ustvrdili kako je to sve netočno, a iz UNHCR-a se do zaključenja teksta nisu javili, navodi Der Standard koji na kraju piše kako su u lipnju u hotelu Porin bili jako dobri uvjeti no tada je tamo bilo samo 200 izbjeglica.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara