Njemački izvoz se stabilizirao, očekuje se umjereni rast

Njemački izvoz se stabilizirao, očekuje se umjereni rast
Foto: EPA

NJEMAČKI izvoz stabilizirao se krajem trećeg tromjesečja, ali će idućih mjeseci tek umjereno rasti zbog usporavanja svjetskog gospodarstva i tvrdokornih trgovinskih rizika, priopćilo je tamošnje ministarstvo financija.

"Izvozna aktivnost blago se oporavila pred kraj trećeg tromjesečja", konstatira ministarstvo financija u najnovijem mjesečnom izvješću.

Prigušena razmjena

Upozoravaju ipak da ankete o poslovnom raspoloženju i industrijskim narudžbama upućuju na zaključak da će trgovinska razmjena i u predstojećem razdoblju biti prigušena.

"S obzirom na slabljenje svjetskog gospodarskog rasta i na tvrdokorne vanjske rizike (za trgovinu), vjerojatno ćemo i dalje svjedočiti tek umjerenom rastu izvoza", procjenjuju u ministarstvu.

Izvozno orijentirana njemačka industrija desetljećima je bila snažan pokretač rasta najvećeg europskog gospodarstva, ali u posljednje vrijeme prolazi kroz krizu zbog slabije inozemne potražnje, carinskih sporova potaknutih trgovinskom politikom američkog predsjednika Donalda Trumpa i poslovne neizvjesnosti zbog Brexita.

Jedva izbjegnuta recesija

Gospodarstvo pak i dalje ima podršku u osobnoj potrošnji koja se oslanja na rekordnu zaposlenost i rast plaća. Dodatno ga podupiru građevinski sektor i državna potrošnja, bilježe u ministarstvu.

Njemačko je gospodarstvo jedva izbjeglo recesiju u trećem tromjesečju, bilježeći rast aktivnosti na tromjesečnoj razini za 0,1 posto zahvaljujući osobnoj i državnoj potrošnji i građevinskom sektoru.

Ured za statistiku objavit će u petak detaljnije podatke o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji će ponuditi jasniju sliku o doprinosu inozemne potražnje, državne i potrošnje kućanstava, te ulaganja u privatnom sektoru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara