Njemački jahtaši žale se na drastično poskupljenje pristojbi u Hrvatskoj

Njemački jahtaši žale se na drastično poskupljenje pristojbi u Hrvatskoj

Foto: 123rf

NJEMAČKI portal Yacht.de, koji je ključni medij za jahtaše u njemačkom govornom području, objavio je članak pod naslovom “Eksplozija troškova u Hrvatskoj” u kojem upozorava da su odlukom hrvatske vlade drastično povećane pristojbe za vlasnike jahti.

Portal citira Karl-Heinza Beständiga, autora poznatog vodiča za jahtaše, koji upozorava da je hrvatska vlada donijela odluku “bolno povećati troškove vlasnicima jahti i posadama”, te se navode konkretne brojke.

Vlasnik jahte od 9 do 12 metara dosad je morao plaćati godišnju pristojbu oko 150 eura, a po novoj Uredbi o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2018. godinu to će biti 775 eura. Za jahte od 12 do 15 metara godišnja pristojba je sa 176 eura skočila na 1024 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Yacht.de ističe da je prije nekoliko godina talijanska vlada uvela drakonski porez na plovila koji je doveo do negativnih posljedica, konkretno do smanjenja dotadašnjih prihoda za trećinu. Nakon toga je porez ukinut, ali mnogi jahtaši i dalje izbjegavaju Italiju.

Na kraju članka konstatira se da je ovom odlukom “Hrvatska postala najskuplje područje za vlasnike jahti” te da ni jedna druga zemlja “ne ulazi tako rabijatno jahtašima u džep”. Ističe se da je riječ o “iznenađujućoj odluci”, koja predstavlja “ekstremnu promjenu smjera”.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara