NJEMAČKI JAVNI RADIO "Katolička crkva u Hrvatskoj ima privilegije kao nigdje u Europi"

NJEMAČKI JAVNI RADIO "Katolička crkva u Hrvatskoj ima privilegije kao nigdje u Europi"

Foto: Screenshot/Sanjin Strukic/PIXSELL

NJEMAČKI javni radio Deutschlandfunk objavio je seriju priloga o odnosu Hrvata i Katoličke crkve pod nazivom Za boga i Hrvatsku, u kojima se kritički analizira aktualni položaj Crkve u hrvatskom društvu. Deutschlandfunk se u pet priloga bavio mračnom poviješću Katoličke crkve u Hrvatskoj, pisanjem Glasa Koncila, te ''lažnim katolicizmom'' koji je kod nas zavladao od početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Deutschlandfunk je za ovaj serijal priloga razgovarao s više ljudi, od glavnog urednika Glasa Koncila Ivana Miklenića do aktivista Protagore Alana Sorića.

Deutschlandfunk napominje da ''Katolička crkva u Hrvatskoj ima privilegije kao nigdje u Europi'', te se ''financira iz proračuna'' i postavlja kao ''utjecajan faktor u politici i školstvu''. No Katolička crkva u Hrvata ''propagira ne samo Sveto pismo nego i nacionalizam, rigidni konzervativizam i revanšistički odnos prema povijesti''. 
 
Kardinala Alojzija Stepinca opisuje se kontroverznim zbog ''bliskosti fašističkom ustaškom režimu, koji je vladao Hrvatskom tijekom Drugog svjetskog rata''. Ipak, Vatikan ga razmišlja proglasiti svecem, a mnogi u Hrvatskoj ga glorificiraju, navodi se u prilogu Deutschlandfunka u kojem se konstatira da Stepinac ''ima kultni status među hrvatskim katolicima''.
 
Stepinac kao kontroverzni kardinal koji je podržao NDH
 
Podsjeća se da je Stepinac proglašenje NDH pozdravio, i apelirao na kler i vjernike da podrže režim Ante Pavelića. Kasnije se distancirao od ustaškog režima i pomogao u spašavanju nekih Srba i Židova. Prema Stepincu je naročito kritična Srbija, ali i Centar Simon Wiesenthal, a ističe se i da pod njegovim vodstvom Katolička crkva u Hrvatskoj nije jasno osudila fašizam i svoju povezanost s NDH.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kada je riječ o crkvenom listu Glas Koncila, ističe se da objavljuje tekstove ''po nacionalističkoj liniji'' i citira glavnog urednika Ivana Miklenića, kojega opisuju kao zabrinutog za ''naciju, obitelj i kršćansku kulturu Hrvatske''. Miklenića je naročito uznemirila izbjeglička kriza te se pita kakav se tajni plan krije iza nje, a jako hvali mađarskog premijera Viktora Orbana.
 
Ivan Miklenić hvali Viktora Orbana
 
Istanbulsku konvenciju Miklenić opisuje kao ''zapadnjačku kulturnu revoluciju'', čija će posljedica biti ''da jednoga dana nećemo imati muške i ženske zahode''. Miklenić smatra da je Hrvatska opet ugrožena i podsjeća da je hrvatski narod preživio zahvaljujući Crkvi.
 
Deutschlandfunk citira i teologa Otta Raffaija, koji kaže da je u Hrvatskoj ''katolicizam postao državna religija'' te da ljudi idu na misu kako bi bili viđeni. Kritičari Crkve pak navode kako ona želi hrvatsko društvo vratiti zastarjelim tradicijama te da se za to služi i sebi bliskim udrugama. Kao veliki problem navode Vatikanske ugovore između Hrvatske i Svete Stolice, preko kojih država svake godine Katoličkoj crkvi ''isplati najmanje 600 milijuna kuna''.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara