Njemački liberali protiv "crveno-zelene" vlade

Liberalno demokratska stranka Njemačke (FDP) je na početku svojeg kongresa u četvrtak u Koelnu pozvala na promjenu političkog stanja u Njemačkoj i svrgavanje socijaldemokratsko zelene vlade Gerharda Schroedera. L

"Mi moramo okončati crveno-zelenu vladavinu prije nego ona uništi Njemačku. Crveno - zeleno je povijesna pogreška", izjavio je predsjednik FDP-a Guido Westerwelle obraćajući se zastupnicima kongresa.

"U Njemačkoj predugo vlada pravilo: Jednakost umjesto slobode. Država ima previše utjecaja na sve društvene i gospodarske procese. To će se promijeniti kada Liberali dođu na vlast" izjavio je Westerwelle.

Predsjednik FDP-a oštro je kritizirao debatu oko prevelikog utjecaja kapitala koju je započeo predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke Franz Muentefehring. "Kome je Njemačka prekapitalistička tome je i Kuba predemokratska", zaključio je Westerwelle.

Potpredsjednik FDP-a Reiner Bruederle napao je istodobno šefove sindikata i udruga poslodavaca optužujući ih da gospodarstvo Njemačke drže u šaci.

Na kongresu se poslije dužeg izbivanja zbog bolesti pojavio i doživotni počasni predsjednik stranke i bivši ministar vanjskih poslova Hans Dietrich Genscher.

Liberali u Njemačkoj tradicionalno su poznati kao stranka manjih i srednjih poduzetnika te bogatijih slojeva društva. U poslijeratnoj njemačkoj povijesti FDP je uglavnom igrao ulogu manjeg partnera u vladajućim koalicijama i to do 1982. sa socijaldemokratima a nakon toga s demokršćanima. Kongres traje do subote.

(Hina) xnkre ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara