Nijemci zgroženi gostovanjem "ekstremističkog huškača" Bujanca

Nijemci zgroženi gostovanjem "ekstremističkog huškača" Bujanca

 Foto: FAH/Screenshot fr.de

VELIMIR BUJANEC i dalje izaziva zgražanje u njemačkim medijima sa svojim gostovanjima na manifestacijama u organizaciji nacionalistički nastrojenog dijela hrvatske dijaspore u Njemačkoj. TV voditelj i neonacist koji je kurvu plaćao kokainom te VIP uzvanik na inauguraciji predsjednice Kolinde Grabar Kitarović nedavno je tako bio na događaju Ričička noć u gradiću Martinsee, na kojem su u glazbenom dijelu programa nastupili Lidija Bačić i Miroslav Škoro, a Bujančev status istaknutog gosta potaknuo je njemački dnevnik Frankfurter Rundschau na objavu članka pod naslovom “Desnoradikalni huškač smije nastupati u pokrajini Hessen”.
 
U članku se objašnjava da je Ričička noć, koja se održala početkom veljače, jedna od tradicionalnih manifestacija koja već godinama okuplja hrvatsku dijasporu koja živi u pokrajini Hessen, a da je ovaj put jedan od govornika koji su nastupili u dvorani kulturnog centra Martinsee bio i Bujanec, opisan kao “eksponiran predstavnik ekstremne desnice u Hrvatskoj”. Podsjeća se da je devedesetih Bujanec istupao u javnosti u ustaškoj uniformi, te da je kasnije postao voditelj TV emisije koja je postala “neslužbeni megafon hrvatskih nacionalista” i koja služi za “napade na političke protivnike i manjine”. Ističe se da je Bujanec više puta osuđen za klevetu, te da se u prosincu prošle godine u njegovoj emisiji pozivalo na vješanje bivšeg predsjednika Hrvatske Stipe Mesića.

Glavni tajnik CDU-a Hessen: Bujančev govor je "sadržajno neprihvatljiv"
 
Ipak, “Bujanec je iznimno omiljen u dijelovima hrvatske zajednice” u Njemačkoj te je i 2016. gostovao na Ričičkoj noći. No, njegov je govor izazvao “iritaciju kod dijela gostiju”, među njima i glavnog tajnika CDU-a za pokrajinu Hessen, Manfreda Pentza, koji govori i hrvatski jezik. Pentz je za Frankfurter Rundschau izjavio da je Bujančev istup “sadržajno neprihvatljiv”, te je dodao kako je bio “iznenađen njegovim prisustvom”, ali i napomenuo kako su i neki drugi u dvorani negativno reagirali.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Zanimljivo je da su portali hrvatske dijaspore u Njemačkoj ovaj put prešutjeli Bujančev nastup, iako su ga prethodno detaljno pratili, te da nije objavljena snimka njegova govora, no slike na društvenim mrežama potvrđuju njegovo prisustvo na Ričičkoj noći. Organizator ovog događaja Jakov Budimir je pak naglasio humanitarni karakter Ričičke noći, te je rekao da su na nju dobrodošli ljudi svih političkih usmjerenja. Odbio je pak odgovoriti hoće li opet pozvati Bujanca, rekavši da “svatko snosi odgovornost za svoje izjave”.
 
Index je još u prosincu upozorio da ekstremni dio dijaspore sramoti Hrvatsku u svijetu svojim konstantnim pozivanjem Bujanca u Njemačku, u kojoj su stavovi poput njegovih posve neprihvatljivi u javnosti. Rezultat svega toga je da se u njemačkim medijima i javnosti Hrvatsku povezuje s ekstremnom desnicom i ustašlukom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara