Njemački mediji: HDZ će se okrenuti protiv Sanadera

Njemački mediji: HDZ će se okrenuti protiv Sanadera

NJEMAČKI Financial Times piše kako će novi premijer Ivo Sanader morati srediti ekonomiju, smanjiti deficit, privući inozemne ulagače, te stvoriti nova radna mjesta.

List napominje da će se uskoro vidjeti hoće li   HDZ kao stranka stati iza Sanadera kada se budu morali ispuniti kriteriji koji su potrebni za ulazak u Europsku uniju.

Financial Times tvrdi da su kritičari koji smatraju da Sanader neće moći HDZ pretvoriti u modernu konzervativnu stranku vjerojatno u pravu.

Süddeutsche Zeitung piše kako su promjene normalne. Novinar članka navodi da se obično  događa da vođa (Račan) na sljedećim izborima bude kažnjen tako što neće biti ponovo izabran, što se i dogodilo u Hravtskoj. U tekstu se nadalje ne dvoji glede europske orijentacije HDZ-a ali se istovremeno navodi da će Ivo Sanader morati "slomiti mnoge tabu teme" unutar vlastite stranke, poput suradnje s Haaškim sudom, ukoliko želi održati predizborno obećanje.
 
Novinar Frankfurter Allgemeine Zeitung napisao je: "Glasovi su nemilosrdni". Vodeće njemačke dnevne novine također se osvrću na ulazak Hrvatske u Uniju. "Pitanje je tko će biti u pravu, Sanader koji tvrdi da će stranka biti iza njega, ili kritičari koji tvrde da će se stranka okrenuti protiv Sanadera, ako će on pokušati promijeniti neke svjetonazore", piše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Novinar tekst zaključuje tvrdnjom da je čak i u Hrvatskoj vrijeme "ideoloških bitaka i križarskih ratova" stvar prošlosti te da one zasigurno neće biti prepreka na putu Hrvatske ka Europi. Novinar istovremeno drži zanimljivim podatak da su birači kaznili sve stranke vladajuće koalicije osim HNS-a čiji ministar Čačić je "izgradio 150 kilometara autoputa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Badische Neueste Nachrichten upozoravaju da bi izborni rezultati mogli usporiti hrvatsko primanje u Europku uniju. "Iako je HDZ  za demokraciju i ljudska prava, stranka ne podržava Haški tribunal," piše Badische Neueste Nachrichten. No, Sanader je rekao u Hrvatskoj kako je za otvorenu suradnju s Haagom.

Lijevo orijentirani berlinski "Tageszeitung", koji se u pravilu kritički odnosi prema strankama demokršćanskog habitusa, izražava optimizam glede HDZ-ovog proeuropskog kursa. Autor smatra da je Sanader birače uspio uvjeriti u to da je HDZ postao "normalna europska demokršćanka stranka". On istovremeno upozorava da vrh HDZ-a treba pod svaku cijenu obuzdati bazu i spriječiti odmazdu nad političkim protivnicima i nasilno preuzimanje položaja u državnim službama "kao što je to bio slučaj u prošlosti".

"Berliner Zeitung" pod naslovom "Uvoznik demokršćanstva" donosi portret Ive Sanadera u kojem se opisuje njegova želja da od HDZ-a stvori modernu europsku demokršćansku stranku koja će se odvojiti od svoje "ne baš demokratske prošlosti".

Berlinski "Tagesspiegel" pod naslovom "Jedan korak naprijed, dva nazad" jedini donosi pesimistično obojeni komentar glede izbora u Hrvatskoj. Autor smatra da je pobjeda HDZ-a veliki udarac koji će Hrvatsku "trajno smjestiti izvan ograde europske obitelji". Razlog tomu autor vidi u namjeri HDZ-a da u Vladu pozove stranke desnog spektra koje su protiv svega što EU traži od Hrvatske. Komentar završava primjedbom da su Hrvati mješavinom "samožrtvovanja, folklora i nacionalnog ponosa" kaznili dosadašnju Vladu zbog presporih gospodarskih promjena ali da su time istovremeno "kaznili sami sebe".

Središnja informativna emisija državne TV postaje ARD, "Tagesschau" govori o pobjedi "nacionalno-konzervativnog" HDZ-a te izražava očekivanje da će pobjednička stranka koalicijske partnere tražiti među strankama "desnog spektra".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara