Njemački proračunski višak duplo je veći od cijelog hrvatskog proračuna

Njemački proračunski višak duplo je veći od cijelog hrvatskog proračuna

Foto: 123rf, Index

NJEMAČKA je u 2017. godini ostvarila proračunski suficit od nevjerojatnih 36 milijardi eura. Takav rezultat je posljedica niske nezaposlenosti i dobrog gospodarskog rasta u Njemačkoj, ističu tamošnji ekonomski stručnjaci, ali i inače kontroverzna politika Europske centralne banke (ECB) koja forsira niske kamate.

 
Glavni ekonomist Commerzbanka Jörg Krämer smatra da bi nova crno-crvena koalicija mogla s ovakvim ekonomskim pokazateljima i unatoč većim budžetskim ostacima zadržati proračun bez deficita u nadolazećem četverogodišnjem mandatu. “U slučaju normalnih ekonomskih uvjeta to ne bi bilo moguće”, smatra Krämer te jeftino zaduživanje njemačke vlade, koje omogućava politika ECB-a, zapravo opisuje kao neuobičajen ekonomski uvjet.
 
Njemački proračunski višak dvostruko veći od cijelog hrvatskog proračuna
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nova velika koalicija planira za socijalne programe, poput poboljšanja zdravstvenog sustava, do 2021. godine izdvojiti dodatnih 46 milijardi eura, što kritiziraju iz Deutsche Bank i upozoravaju da trenutni ekonomski uvjeti ne mogu trajati vječno. 
 
Ipak, Njemačkoj trenutno očito ide jako dobro, s obzirom na to da im je proračun za 2017. iznosio 329 milijardi eura, a da pritom nisu imali nikakvih novih zaduženja. Svih 329 milijardi eura su potrošili, no preko poreza su sakupili dodatnih 36 milijardi. 
 
Iako nije zahvalno uspoređivati Njemačku i Hrvatsku zbog niza razlika, ipak vrijedi napomenuti kako je njemačku budžetski višak dvostruko veći od cjelokupnog hrvatskog godišnjeg proračuna, koji je 129 milijardi kuna, odnosno 17 milijardi eura.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara