Njemački socijaldemokrati odgađaju koalicijske pregovore s Merkel

Njemački socijaldemokrati odgađaju koalicijske pregovore s Merkel

Foto: Getty 

NAKON tijesnog pristanka stranačke baze na nastavak koalicijskih pregovora, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) ostavila je otvorenim kada bi mogli započeti konkretni pregovori o formiranju koalicijske vlade s demokršćanskom Unijom CDU/CSU, priopćeno je danas u Berlinu.
 
"SPD će prvo ovog tjedna interno raspravljati o tome u kojem sastavu, kojom brzinom i na kojoj osnovi će voditi daljnje pregovore s Unijom", rekao je predsjednik SPD-a Martin Schulz.
 
Prvobitno je bilo najavljeno da bi konkretni pregovori mogli početi već ovog tjedna.
 
Navečer sastanak čelnika triju stranaka
 
Za danas navečer je predviđen sastanak čelnika triju stranaka buduće koalicije, Angele Merkel (Kršćansko-demokratska unije CDU), Horsta Seehofera (Kršćansko-socijalna unija CSU) i Martina Schulza (SPD) na kojem bi trebao biti dogovoren vremenski raspored koalicijskih pregovora.
 
Schulz i čelništvo stranke je oslabljeno nakon tijesnog rezultata glasovanja izvanrednog kongresa SPD-a koji je održan u nedjelju i na kojem je svega 56 posto poslanika kongresa glasovalo za prijedlog predsjedništva stranke da se s Unijom krene u konkretne pregovore o sastavljanju koalicijske vlade.
 
Veliki dio SPD-a traži promjene dokumenta koji je dogovoren između socijaldemokrata i demokršćana tijekom pripremnih razgovora prije dva tjedna. Unija odbija promjene i postignuti prvobitni dogovor smatra "okvirom" za daljnje pregovore, što je jučer potvrdila i sama Angela Merkel.
 
Vrhu stranke potrebna dodatna prednost
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
S obzirom na to da je SPD odlučio da nakon pregovora koalicijski ugovor mora prihvatiti i socijaldemokratska stranačka baza glasovanjem, vrh stranke je svjestan da mora postići dodatne prednosti za socijaldemokrate u usporedbi s prvobitno postignutim dogovorom.
 
Schulz je poručio kako je interpretacija "dijela Unije", po kojoj se dogovor postignut nakon pripremnih razgovora ne može promijeniti, pogrešna.
 
"Mi ćemo o svim temama o kojima smo razgovarali tijekom priprema ponovno konkretno pregovarati i tijekom koalicijskih pregovora", rekao je Schulz.
 
Glavni tajnik CSU-a Joachim Herrmann ponovio je stav Unije po kojem je prvobitni dokument nedodirljiv.
 
"Ne možete sada sve oko čega smo se dogovorili staviti pod znak pitanja", rekao je Herrmann za dnevnik Bild.
 
Lijevo krilo SPD-a traži promjene
 
Veliki dio SPD-a, posebice lijevo krilo, traži značajne promjene početnog dogovora - pogotovo one dijelove koji se odnose na reforme zdravstva i zakona o zapošljavanju kao i na politiku dopuštanja dovođenja članova obitelji za one izbjeglice koje nemaju trajni boravišni status u Njemačkoj.
 
Promatrači procjenjuju da, ukoliko se predsjedništvo SPD-a tijekom pregovora ne uspije izboriti za promjene u korist socijaldemokrata, stranačka baza neće prihvatiti koalicijski ugovor čime bi se Njemačka nakon više mjeseci pregovora o novoj vladi našla pred izvanrednim izborima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara