Njemački vicekancelar: Godine obilja su prošlost

Njemački vicekancelar: Godine obilja su prošlost
Foto: EPA

NJEMAČKI vicekancelar i ministar financija Olaf Scholz izjavio je za nedjeljni Bild kako očekuje prekid gospodarskog uzleta Njemačke i prestanak rasta poreznih prihoda.

"Za 2018. ćemo još jednom zabilježiti porast prihoda od poreza, ali godine obilja su iza nas“, upozorio je Scholz (SPD) u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild. On je naglasio kako se ubuduće više ne mogu očekivati "neočekivano visoki“ iznosi od poreznih prihoda.

Prema procjenama, Njemačka bi kao izvozno orijentirana nacija mogla natprosječno biti pogođena globalnom recesijom i protekcionističkim tendencijama.

Njemački ministar financija je istodobno najavio intenzivnije oporezivanje međunarodnih kompanija poput Amazona, Facebooka ili Starbucksa.

"Mi moramo zaustaviti praksu po kojoj ovi koncerni prihode ostvarene u Njemačkoj oporezuju u zemljama s nižim porezima ili s nultom poreznom stopom“, rekao je Scholz. On u ostvarivanju ovog nauma očekuje i potporu američkog predsjednika Donalda Trumpa.
"U grupi zemalja G7 i G20 smo, što se oporezivanja međunarodnih kompanija tiče, suglasni s Francuskom i Japanom, a u međuvremenu je i vlada SAD-a na našoj strani“, rekao je socijaldemokratski političar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara