Njemačkoj prijete veliki financijski problemi

Njemačkoj prijete veliki financijski problemi
Foto: EPA

NJEMAČKOJ do 2023. prijeti rupa u proračunu od oko 25 milijardi eura zbog usporavanja rasta gospodarstva zbog kojeg bi i prihodi od poreza mogli biti niži od predviđenih, pokazao je dokument Ministarstva financija te države.

Napetosti na svjetskom tržištu i zabrinutost zbog Brexita već su primorale Njemačku da smanji svoja predviđanja rasta za ovu godinu s 1,8 na 1 posto. 

"Ovo je poziv na buđenje"

Dokument ministarstva, pripremljen za ministra financija Olafa Scholza za predstavljanje drugim ministrima, upozorava na godišnje deficite u proračunu od 5 milijardi eura do i uključujući 2022. 

"Ovo je poziv na buđenje kolegama da su vremena postavljanja zahtjeva bez pokrivenih računa gotova. Sad je vrijeme za proračunsku disciplinu", poručila je zamjenica ministra Bettina Hagedorn. 

Potencijalni proračunski deficiti predstavljaju dramatično pogoršanje financija najvećeg europskog gospodarstva koje je prošle godine zabilježilo suficit od oko 11 milijardi eura. 

U dokumentu se navode dodatni rizici za proračun, uključujući troškove vezane za napuštanje ugljena kao energenta. 

Kabinet kancelarke Angele Merkel bi o nacrtu proračuna za 2020. i planove za financiranje do 2023. trebao raspravljati 20. ožujka. Vladine porezne procjene trebale bi biti ažurirane 9. svibnja. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara