Njemačku političku krizu riješit će socijaldemokrati, spremni su za ulazak u veliku koaliciju

Njemačku političku krizu riješit će socijaldemokrati, spremni su za ulazak u veliku koaliciju
Foto: Hina
 
SOCIJALDEMOKRATSKA stranka Njemačke (SPD) je spremna za razgovore s demokršćanskom Unijom CDU/CSU oko formiranja koalicijske vlade, odlučilo je predsjedništvo stranke na sastanku
danas. 
 
"Mi ćemo sljedećeg tjedna početi s ispitivanjima o tome je li moguće sastaviti funkcionirajuću vladu", rekao je nakon sastanka predsjedništva stranke predsjednik SPD-a Martin Schulz.
 
On je ukazao na to da odluku o pristupanju pregovorima s Unijom CDU/CSU mora potvrditi i baza na stranačkom kongresu u četvrtak.
 
"Ukoliko stranački kongres odobri zaključke koje smo danas donijeli, započet ću s razgovorom s predsjednicima ostalih stranaka, CDU-a i CSU-a, na temelju onoga što smo danas zaključili i prema preporuci predsjednika Njemačke", rekao je Schulz.
 
Pregovori otvoreni i bez vremenskog pritiska
 
On je prije toga zaključio kako su pregovori otvoreni i kako ne postoji vremenski pritisak jer, kako je rekao, "Njemačka ima tehničku vladu koja je u potpunosti sposobna voditi zemlju".
 
U slučaju da razgovori s predstavnicima Unije CDU/CSU budu uspješni i dođe do sastavljanja koalicijskog ugovora, o tome hoće li on biti prihvaćen dodatno će odlučivati socijaldemokratska baza glasovanjem.
 
"Uspjeh pregovora ovisi", kako je rekao Schulz, "o tomu koliko će socijaldemokratskih tema ući u koalicijski ugovor."
 
Najbitnije su im reforma zdravstva i pitanje izbjeglica
 
U dokumentu koji će u četvrtak biti predočen stranačkom kongresu se kao najvažnije socijaldemokratske teme spominju reforma sustava zdravstvenog osiguranja, pravo spajanja obitelji za izbjeglice te mjere za sprečavanje klimatskih promjena.
 
Nakon propasti pregovora oko tzv. Jamajka koalicije između demokršćana, liberala i zelenih, nastavak tzv. velike koalicije između demokršćana i socijaldemokrata je jedina preostala opcija za sastavljanje vlade.
 
SPD se nakon izbora u rujnu jasno izjasnio za odlazak u oporbu, ali su socijaldemokrati nakon razgovora s predsjednikom Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom, koji želi izbjeći nove izbore, pristali na razgovore o nastavku koaliranja s Unijom CDU/CSU na čelu s Angelom Merkel.
 
Stvaranje velike koalicije ima veliku podršku
 
Schulz je potvrdio da su podršku što bržem stvaranju velike koalicije dali i "europski partneri", čime je indirektno potvrdio pisanje njemačkih medija po kojemu su francuski predsjednik Emmanuel Macron i grčki premijer Aleksis Cipras izvršili pritisak na Schulza da što prije započne s pregovorima o formiranju vlade kako bi Njemačka, kao najveća članica Europske unije, dobila stabilnu vladu.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Njemačku, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Njemačka.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara