Nobilo o aferi Uljanik: Za svjedoke ću zvati sve premijere i ministre od 2010.

Nobilo o aferi Uljanik: Za svjedoke ću zvati sve premijere i ministre od 2010.
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

UKINUT je istražni zatvor za šestoricu od ukupno 14 osumnjičenih u aferi Uljanik. 

O tome je u emisiji Newsroom na N1 govorio Anto Nobilo, odvjetnik predsjednika Uprave Uljanika Giannija Rossande i članice Uprave Agrokora Piruške Canjuge.

"Pritvor je bio određen zbog opasnosti utjecaja na svjedoke. Slijedom toga, kada je zadnji svjedok saslušan, okrivljenici moraju izaći van. Bilo je oko 44-45 svjedoka, ali DORH i sud su napravili niz pravnih pogrešaka u početku, u mjesec dana nisu saslušali niti jednog svjedoka. Rješenje o određivanju pritvora, onog prvog, na mjesec dana, nikada nije postalo pravomoćno. Drugo rješenje nije postalo pravomoćno. Dakle, ljudi su cijelo vrijeme bili u pritvoru bez pravomoćnog rješenja. Sutkinja je prije održavanja ročišta već imala napisana rješenja o određivanju pritvora i stvorio se jedan pravni kaos koji nam je, po svemu sudeći, na neki način pomogao. Pomogao u smislu da se ubrza. Cijeli pravni kaos u kojem oni nisu potvrdili ni prvo rješenje o određivanju pritvora, najlakše se riješi tako da se ljude pusti van. Svjedoke su ispitali od 8. svibnja do prošlog petka ili danas ujutro.To je senzacionalno i rekordno, ali očigledno ih je ljuta nevolja na to natjerala jer drugačije nisu mogli razriješiti tu jednu pravnu zavrzlamu u koju su se sami upetljali", kazao je.

"Moj klijent je kriv, a predsjednik Vlade, potpredsjednik Vlade, ministar gospodarstva nisu krivi. A gdje toga ima?"

Na upit što se točno stavlja na teret Gianniju Rossandi, kaže:

"Složeno je - a i nije. Proučio sam cijeli predmet i ostao sam šokiran. Ovo što se mom klijentu i svim ostalima stavlja na teret uopće nije kazneno djelo. Pojednostavljeno rečeno: njima se stavlja na teret da su proizveli brod po jednoj, većoj, cijeni, a prodali je po drugoj cijeni koja je manja. Međutim, ta prodajna cijena je međunarodna tržna cijena. Dakle, stavlja im se na teret da su skuplje proizveli na brod nego prodali. Međutim, imamo dva problema. Jedan je što u Hrvatskoj niti jedno brodogradilište, niti jedna uprava, nije napravila brod jeftinije od prodajne cijene, nego uvijek skuplje. Drugi problem, za koji smo prikupili dokumentaciju, je što su brodogradilišta za ova četiri konkretna broda Vladi, ministru gospodarstva, potpredsjedniku Vlade, ministru financija i predsjedniku Vlade poslali kalkulacije i rekli - mi ćemo napraviti brod skuplje, prodati po tržnoj cijeni koja je niža - i oni su im odobrili bankarske garancije s obrazloženjem da se želi sačuvati proizvodnja, radna mjesta, socijalna sigurnost", kazao je napomenuvši da se to ne odnosi na ovu vladu nego, kako je rekao, "onu 2010., 2011., 2012., mislim da je SDP-ova Vlada bila".

"I sad - moj klijent je kriv, a predsjednik Vlade, potpredsjednik Vlade, ministar gospodarstva nisu krivi. A gdje toga ima", pita se Nobilo.

Na dodatni upit hoće li onda za vrijeme sudskog postupka kao svjedoke pozvati neke od odgovornih osoba koje je spomenuo, odgovara potvrdno.

"Ma ne za vrijeme postupka - u vrijeme istrage. Svaki premijer, svaki ministar gospodarstva, svaki potpredsjednik Vlade, svaki ministar financija od 2010. do nedavno - svi će biti pozvani jer su svi odobravali te poslove. Drugačije to ne može. Sad kad su izašli iz pritvora, sad počinje prava igra", kazao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara