Prometni stručnjak za Index: Slovenci su namjerno ugostili Putina kad je kod nas kaos na cestama

Prometni stručnjak za Index: Slovenci su namjerno ugostili Putina kad je kod nas kaos na cestama

Foto: FAH

DANAS je na hrvatskim cestama, kao što se događalo i prošlih godinama u ovo vrijeme, vladao kaos - višekilometarske kolone, privremeni i potpuni zastoji, više prometnih nesreća, pa čak i požar na državnoj cesti DC501.

> POŽAR NA CESTI Buknuo požar na državnoj cesti DC501, zatvorena Oštrovica: I dalje kolone prema moru

Za komentar na ogromne gužve i čepove koji su nastali na cestama prema moru, obratili smo se prometnom stručnjaku Željku Marušiću.

Marušić je za Index kazao kako se treba pomiriti s time da se gužve nikada ne mogu potpuno izbjeći, no kako postoje načini da se one bitno smanje.

Gužve se ne mogu potpuno izbjeći

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad su gužve u pitanju, treba biti svjestan da se one ne mogu potpuno izbjeći. Tome svjedoče gužve u nama susjednim zemljama, kao što su Italija, Njemačka, Slovenija i Austrija.

Kad je u pitanju današnji posjet Vladimira Putina Sloveniji, ne mogu se oteti dojmu da su nam naši slovenski prijatelji namjerno to organizirali na način da sve blokiraju i naprave kaos u nama središnjem turističkom vikendu, kad je najveća špica.

U ove dane je uvijek, baš svake godine špica. To je politički uvjetovano kao neka vrsta pritiska na ishod arbitraže. Kad se to već dogodilo, teško je potpuno riješiti situaciju. Ipak, mislim da je su HAK i HAC trebali biti bolje pripremljeni. Neovisno o ovim gužvama, više puta sam govorio da je problem u tome što, nakon što dođe do nesreće, gužve uvjetovane nesrećom traju predugo, i to jer očevidi traju predugo".

Treba uvesti dronove u upotrebu

"To je apsurdno u nesrećama u kojima nema ozlijeđenih, da se toliki sati gube. Treba za sljedeću godinu pripremiti posebne timove, da se očevidi obavljaju puno brže. U pravilu se događaju nesreće, pa treba trenirati timove da to naprave 4 puta brže.

Primjerice, da se uvedu dronovi koji snime na brzinu situaciju. Tako se sve može u 5 minuta riješiti. Nećemo iz Zagreba voditi šlep službu prema Bosiljevu. Treba je na strateškim mjestima rasporediti, tako da se očevidi nesreća rade brže, da se izbjegnu gužve zbog toga.

Što se tiče ostaloga, naša je prometna mreža u vršnim vremenima preopterećena. Nikad više nam se ne bi smjela dogoditi ovakva gužva kad je bura. Ako nije orkanska, za automobile to nije problem. Ovakve situacije treba rješavati tako da se izdvoje vozila koja su izložena većim opasnostima, kao što su tegljači, kamperi, autobusi i motocikli.

Turisti dolaze kako dolaze, na njih ne možemo utjecati, ali na naše građane možemo. Trebalo bi apelirati na građane da izbjegnu ove udarne datume. Svi ovisimo od turizma, trebamo se malo prilagoditi", zaključuje Marušić za Index.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara