Nova afera HDZ-ovaca u Hrvatskom fondu za privatizaciju?

Nova afera HDZ-ovaca u Hrvatskom fondu za privatizaciju?

OKO PRODAJE karlovačke mljekare KIM tvrtki Chemoderm u vlasništvu dugoreškog političara i gradskog vijećnika Duge Rese Ivana Šimića, stvara se nova afera, u koju su, prema tvrdnjama oporbenih stranaka, umiješana četiri Vladina dužnosnika iz Upravnog odbora HFP-a - Polančec, Kalmeta, Šuker i Čobanković.

Karlovačka mljekara 2. je kolovoza prodana Chemodermu, navodno tvrtki sa dvoje zaposlenih, a odluka Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju nije donesena jednoglasno. Protiv prodaje Chemodermu glasao je sindikalni predstavnik Upravnog odbora Ozren Matijašević, što je obrazložio sumnjom sindikata u namjere Chemoderma. Naime, tvrtka je kao jamstvo predložila zalaganje nekretnina i dionica KIM-a. Matijašević je u intervjuu za Poslovni dnevnik kazao kako će radnici KIM-a tužiti Fond i Polančeca zbog prodaje tvrtke Chemodermu.

Ivan ŠimićChemoderm nudio 15,9 milijuna kuna, Nizozemci 16,9

Osim Chemoderma, svoje su ponude poslali Danube Foods iz Nizozemske te tvrtka Ranč d.o.o. iz Pribislavca. Tvrtka Ranč ponudila je najvišu je cijenu za paket dionica KIM-a, od 17 milijuna kuna, zadržavanje svih 219 trenutnih zaposlenika KIM-a, kao i upošljavanje novih 35 radnika u narednih pet godina. Ponudom su predviđena i ukupna ulaganja u iznosu od 39 milijuna kuna u petogodišnjem razdoblju, i to vlastitih sredstava, sredstava iz programa Europske unije te putem leasinga opreme. No, nakon ponovljenog natječaja, tvrtka nije dopunila svoju ponudu.

Nizozemski Danube Foods (iza kojeg stoji investicijski fond Salford) nudio je 16,6 milijuna kuna za dionice, kao i ulaganje 29,9 milijuna kuna vlastitih sredstava u razdoblju od pet godina od preuzimanja KIM-a te zadržavanje 179 stalno zaposlenih u KIM-u na razdoblje od dvije godine uz zapošljavanje pet novih radnika u tom razdoblju. Dugoreški Chemoderm je za dionice KIM-a ponudio 15,9 milijuna kuna, a ponudom su predviđena ukupna ulaganja u iznosu od 44,1 milijuna kuna, većim dijelom kroz leasing opreme te iz poslovanja, a dijelom i iz vlastitih sredstava, podaci su poslovnog tjednika Lider.

Natječaj za KIM ponavljao se tri puta, a svoju je ponudu najviše poboljšao Chemoderm zbog čega ju je UO HFP-a ocijenio kao najprihvatljivijom iako je sindikat svoju potporu dao nizozemskoj tvrtki. Chemoderm je za dionice na kraju ponudio 16,5 milijuna kuna, a ukupna ulaganja u iznosu od 44,1 milijuna kuna umjesto kroz leasing opreme i iz poslovanja KIM-a, kako se najvećim dijelom planiralo realizirati investicije u prvoj varijanti, ta je tvrtka ulaganja ponudila najvećim dijelom iz vlastitih sredstava i u nešto kraćim rokovima, kroz tri godine.

Zvonko Čović, povjerenik Sindikata PPDIV-a u KIM-ovoj Mljekarni Karlovac za Lider je kazao kako je sindikat razočaran i izigran od strane HFP-a i njegova Upravnog odbora, te da su dali sve od sebe da se izabere najbolja varijanta za KIM, a to je bila ponuda nizozemske tvrtke Danube Foods, iza kojega stoji najjači i najpouzdaniji kapital.

"Nipošto ne prihvaćamo Šimićev model založnog zaduživanja KIM-ove imovine i dionica za kredit kojim sve to istodobno kupuje, jer smo sličnu privatizaciju već prošli, a njene posljedice osjećamo godinama poslije toga. Bojim se da će ova odluka imati, dugoročno gledano, slične katastrofalne posljedice za KIM, a pritom ne mislim samo na 200-tinjak radnika u KIM-u nego i na njegovu mrežu kooperanata, a upitni su nam i poslovi s kojima u posljednje vrijeme preživljavamo" - rekao je Zvonko Čović za Lider.

Eugene JaffeNizozemci tvrde da su dali najbolju ponudu

Nizozemska tvrtka Danube Foods Group danas se povodom prodaje mljekare KIM obratila priopćenjem koje je potpisao predsjednik tvrtke Eugene Jaffe. Nizozemska tvrtka tvrdi kako su oni dali najbolju ponudu za koju su imali sva potrebna jamstva i to od Raiffeisen banke u Beču: najveću cijenu za dionice (16,6 milijuna kuna za 66,96 posto dionica) te ulaganje vlastitog kapitala od 29,2 milijuna kuna kroz dokapitalizaciju u dvije godine. U priopćenju stoji kako je HFP omogućio Chemodermu, umjesto da odbaci neodgovarajuće ponude, da tijekom trajanja tendera izmijeni svoju prvobitnu ponudu. "To je suprotno normama dobrih običaja i pravila kod međunarodnih tendera." - tvrde iz Danube Foods Gruop te dodaju kako je i nakon izmjena ponuda Chemoderma bila neprikladna jer je nedopustivo da se sudionicima tendera omogući osiguravanje sredstava za plaćanje dionica zalaganjem tih istih dionica kod banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju se dodaje kako su za svoje planove imali potporu sindikata KIM-a, te pozivaju Hrvatski fond za privatizaciju da još jedanput razmotri svoju odluku.

"Privatizacija KIM-a na HDZ-ov način"

"Privatizacija KIM-a na HDZ-ov način" naslov je novinske konferencije na kojoj će najjača oporbena stranka iznijeti svoje podatke o prodaji KIM-a.

"Nakon svih dokumenata koje smo dobili na uvid, možemo reći da je nažalost privatizacija KIM-a provedena po političkim kriterijima, a ne po gospodarskim. To se 90-te godine tako radilo, da vi dajete dionice i nekretnine tvrtke koju kupujete u zalog, a da ne dajete ništa svog novca. To je nešto što je nedopustivo. Takvu smo privatizaciju imali 90-tih, pa vidite do čega nas je dovelo" - rekla je u razgovoru za Index SDP-ovka Milanka Opačić.

O istom je i HNS-ovac Nikola Vuljanić jučer govorio na konferenciji za novinare. On je ustvrdio kako Fondom rukovode lopovi, te kako je Hrvatski fond za privatizaciju "lopovski fond HDZ-a za krađu Hrvatske". Također je zatražio smjenu i pritvor Vladinih dužnosnika koji sjede u Upravnom odboru fonda - Polančeca, Šukera, Kalmete i Čobankovića. Vuljanić je najavio kako će protiv članova Upravnog odbora HFP-a podnijeti kaznene prijave, što je, prema njegovim informacijama, Sindikat već napravio.

Vuljanić je i prije dva mjeseca govorio o prodaji KIM-a, te je ustvrdio kako bi ministar Vukelić mljekaru prodao tvrtci koja ima 400 eura dobiti mjesečno, a ne onoj iza koje stoji veliki kapital. On je već tada upozorio kako je zadaća vlasnika Chemoderma Ivana Šimića srušiti vlast u Dugoj Resi, a zauzvrat će od HDZ-a dobiti KIM.

"Polančec se i sad pravi lud"

Slične je priče čula i Milanka Opačić. "Priča se i da je svemu kumovao ministar Vukelić koji je navodno vršio pritisak da se KIM proda Šimiću. Ja to ne mogu tvrditi, nego sam to čula." - rekla je Opačić dodajući kako ćemo u skorom periodu vidjeti što je od svega toga i istina.

Slavko Linić, koji će također sutra govoriti o prodaji KIM-a, rekao je u razgovoru za Index, kako je neshvatljiva takva prodaja KIM-a. "Nema dvojbe da je HDZ upleten. Polančec zna što je radila bivša vlada i stalno ima neke prigovore, ali ne zna što su radili "Maestro" i njegovi "maestri", a i sad isto se pravi lud." - rekao nam je kratko Linić.

A.H.
Foto: H.P./Radio Mrežnica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara