Nova anketa: HDZ sve jači, SDP nezaustavljivo ide u propast

Nova anketa: HDZ sve jači, SDP nezaustavljivo ide u propast

DNEVNIK Nove TV u najnovijem Crobarometru otkriva kakav je rejting stranaka u kolovozu, jesu li građani zadovoljni radom vlade i očekuju li ili ne opstanak koalicije.

HDZ raste, SDP katastrofalan

Hrvatska se u kolovozu odmarala, zemlja je bila bez većih skandala, barem u razdoblju dok je rađeno istraživanje. HDZ je, čini se, iskoristio tu političku 'bonacu' pa je čak i malo porastao na 28,9 posto. Rast je i dalje unutar statističke pogreške, ali ih može veseliti što je razlika između njih i SDP-a sve veća.

I to zahvaljujući padu potpore SDP-u, koji je u kolovozu uživao 17,3 posto. Za tu stranku, koja je podijeljena, ovo je u desetljeće i pol jedan od najlošijih rejtinga. Gore je bilo u prosincu 2006. i svibnju 2005. kad su bili ispod 17 posto.

Živi zid je pak na 13,4 posto potpore i nakon nekoliko mjeseci pada oporavili su se. MOST je stabilan na 7,3 posto potpore.

Za HDZ najviše glasaju ljudi iz Like s osnovnom školom

HDZ može računati na više birača među populacijom 45-60 godina i to na njih 35 posto, isto tako više birača imaju među onima s osnovnom školom, i to 44 posto, a u Lici i Banovini imaju potporu od 54 posto.

SDP ima veću potporu među starijim biračima i to onima iznad 60 godina, podupire ih 25 posto njih, kod onih s diplomom imaju 26 posto te u Istri i primorju imaju 30 posto.

Živi zid je pak stranka mladih, za njih bi glasovalo 24 posto birača mlađih od 30 godina, imaju i 16 posto potpore onih sa srednjom školom i u Slavoniji 20 posto.

A MOST je čini se također stranka mladih, imaju 17 posto potpore među biračima do 30 godina, podupire ih 9 posto onih sa srednjom školom i u Dalmaciji imaju veću potporu nego na razini države, tamo mogu računati na 14 posto.

Koje su stranke bez kojih nema većine?

HSS je skočio na 4,5 posto potpore i to im je jedan od boljih rezultata posljednjih godina. Bandićeva stranka je na 3,8 posto potpore, a Pametno na 3,1 posto. IDS je na 2,4 posto potpore, a HSU na 2,1 posto. Stranka Promijenimo Hrvatsku je na 1,4 posto potpore, a reformisti na 1,3 dok je HNS na 1,1 posto. Neovisni za Hrvatsku su na 1,1, a ostale stranke su ispod 1 posto i imaju ukupno 3,7 posto potpore. Neodlučnih birača je 8,5 posto.

Građani nezadovoljni radom vlade

Radom vlade nezadovoljna je većina, i to njih 64 posto. Banski dvori mogu računati na potporu od 26 posto birača dok njih 10 posto ne zna. Naravno, samo većina birača HDZ-a vjeruje u rad vlade.

A nemaju ni velika očekivanja od vlade

A i očekivanja od vlade su i dalje niska, tako njih 71 posto misli da vlada neće ispuniti njihova očekivanja, a njih 21 posto da hoće, dok 8 posto ne zna.

Koalicija opstaje

No zato premijer može biti spokojan, 77 posto građana vjeruje da će vlada odraditi mandat do 2020., a da će se raspasti, misli 16 posto građana, dok ne zna njih 7 posto.

Hrvati su pesimisti

Na kraju, Hrvatska je i dalje pesimistična budući da 71 posto građana misli kako zemlja ide u krivom smjeru, 20 posto misli suprotno, dok 9 posto ispitanika ne zna.

NAPOMENA

Istraživanje je provela agencija Ipsos od 1. do 20. u mjesecu na uzorku od 982 osobe. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara