Nova anketa: Pada popularnost svim političarima, iznenađenje među SDP-ovim biračima

Nova anketa: Pada popularnost svim političarima, iznenađenje među SDP-ovim biračima
Foto: Nova TV

OBJAVLJEN je drugi dio istraživanja Crobarometar koji je za Novu TV provela agencija IPSOS. Hrvatski političari u kampanju ulaze s padom osobnog rejtinga, a predsjednik također gubi potporu.

Političari gube popularnost

Političari koji su u koronakrizi povećali popularnost, počeli su je gubiti. Prvi je tu predsjednik Zoran Milanović, koji može računati na 64 posto birača koji o njemu imaju pozitivan dojam, ali i svaki treći građanin ga ocjenjuje negativno.

Andrej Plenković ulazi s dobrim osobnim rejtingom, ali i on se topi u odnosu na koronakrizu. Tako ga pozitivno ocjenjuje 57 posto građana, a negativno njih 40 posto. 

Treći na ljestvici popularnosti, i također u padu, je Miroslav Škoro kojeg 51 posto građana ocjenjuje pozitivno, dok o njemu negativno misli 41 posto građana.  

Božo Petrov posljednji je na listi političara o kojemu većina, točnije njih 51 posto ima pozitivan dojam, dok njih 39 posto ima negativan dojam.  

Davor Bernardić želi u Banske dvore, a može računati na 37 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam. Njih 54 posto o njemu ima negativan dojam.

Na kraju - Milan Bandić, najnepopularniji političar. O njemu 70 posto građana misli negativno, a tek 23 posto pozitivno.

Predsjedniku pada popularnost

Predsjednik Milanović, koji je svoj mandat započeo s velikom potporom, i dalje je najpopularniji političar, ali sve manje ljudi ga podržava.

Tako njegov rad odobrava 53 posto građana, 34 posto su protivnici politike Zorana Milanovića, dok ne zna njih 13 posto. Očekivano, velika većina, točnije 92 posto SDP-ovaca podupire predsjednika, ali i 36 posto birača HDZ-a.

Najpopularniji političari u vodećim grupacijama

Kod HDZ-a nema dvojbe - to je Andrej Plenković s potporom od 96 posto. Nakon njega slijedi Miroslav Škoro s potporom od 49 posto, dok treće mjesto dijele Milan Bandić i Zoran Milanović s 44 posto.

Kod SDP-ovih birača pak druga slika  - najpopularniji političar ako se pita te birače je Zoran Milanović s 98 posto, drugi izbor je Anka Mrak-Taritaš s 80 posto, a treći izbor je Mirando Mrsić sa 74 posto.

Institucije gube popularnost

Kako je došla, tako je i otišla popularnost i povjerenje u institucije. I dalje građani najvećom ocjenom ocjenjuju Ured predsjednika - s 3,04. Zatim je tu vlada s 2,75 i na kraju Hrvatski sabor koji se raspustio s ocjenom 2,09.

Koji su problemi građana?

Političari pričaju svoje, a što građane zanima? Na prvom je mjestu gospodarstvo i ekonomska situacija, što tišti 23,9 posto birača. Nezaposlenost je na drugom mjestu s 10,8 posto, zatim kriminal i korupcija na najvišoj razini s 11,4 posto. Koronavirus sve manje zanima građane i sada je na 8,2 posto, dok je iseljavanje na 6,9 posto najvećih problema u zemlji.

* Istraživanje je provela agencija IPSOS u sklopu redovitog Crobarometra na 1005 građanina od 18 do 21. svibnja. Istraživanje je zbog mjera zaštite provedeno telefonskim putem. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara