NOVA VLADA Krajnja desnica preuzima vojsku i policiju u Austriji?

NOVA VLADA Krajnja desnica preuzima vojsku i policiju u Austriji?

Foto: FaH

NAKON višetjednih pregovora predstavnici Austrijske narodne stranke (OeVP) i ekstremno desne Slobodarske stranke Austrije (FPOe) predstavili su u subotu ujutro u Beču austrijskom predsjedniku Alexandru van der Bellenu novi kabinet koji bi, kao i koalicijski program, javnosti službeno trebao biti predstavljen u subotu poslijepodne.

Budući kancelar i predsjednik OeVP-a Sebastian Kurz i budući vicekancelar i predsjednik FPOe-a Heinz-Christian Strache su u subotu ujutro, nakon što su u petak navečer završeni pregovori dviju stranaka o formiranju koalicijske vlade, razgovarali s predsjednikom Van der Bellenom.

On je nakon susreta s budućim kancelarom i vicekancelarom izrazio nadu da će Austrija, unatoč pojedinim protueuropskim tonovima tijekom predizborne kampanje, ostati vjerna europskoj ideji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Proeuropsko opredjeljenje buduće Savezne vlade je od središnjeg značaja. Sebastian Kurz i Hans-Christian Strache su mi dali jamstva da Austrija jest i da će ostati snažna zemlja u srcu Europe i da će igrati aktivnu ulogu prilikom budućeg oblikovanja Europske unije", poručio je Van der Bellen preko Twittera nakon razgovora u predsjedničkom uredu.

Ekstremnoj desnici pripast će policija i vojska?


Iako službeno još nisu potvrđeni članovi vlade, neki mediji već kritiziraju činjenicu da bi krajnje desnom FPOe-u mogli pripasti sigurnosno relevantni resori poput unutarnjih poslova i obrane.

I moguća nova ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl je bliska slobodnjacima i poznata je kao velika kritičarka nekih useljeničkih specifičnosti poput nošenja marama kod muslimanskih žena. Kneissl je otvoreno kritizirala i liberalnu useljeničku politiku njemačke kancelarke Angele Merkel.

Istodobno se nadležnost za pitanje Europe prebacuje u kancelarski ured shodno prethodnim najavama da će politika Europske unije ubuduće biti koordinirana s ove pozicije. Dosadašnji ministar vanjskih poslova i budući kancelar Sebastian Kurz je još tijekom predizborne kampanje najavio prebacivanje EU nadležnosti na "najvišu razinu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara