Nova budalaština pokojne Vlade: HDZ-ovih 1000 eura po djetetu dijelit će se punih mjesec dana

Nova budalaština pokojne Vlade: HDZ-ovih 1000 eura po djetetu dijelit će se punih mjesec dana

Foto: Hina, 123rf

MINISTRICA socijalne politike u odlasku prije nekoliko dana najavila je da će uredbom ispuniti obećanje o 1000 eura po djetetu kad već ne može to učiniti uz pomoć zakona s obzirom da Sabora nema pa nema tko zakon izglasati.

No, mjera kojom će se za svako novorođeno dijete roditeljima isplatiti 1000 eura trajat će - samo mjesec dana.

Naime, kako je za Index ispričao SDP-ov Arsen Bauk, zakon kaže da će ta uredba trajati samo do prvog dana listopada.

Bauk, koji je naglasio kako SDP nema ništa protiv toga da država pomogne parovima s novorođenom djecom, kaže kako naprosto Ustav tako nalaže. Uredbu bi mogao produžiti Sabor, ali njega nema.

"Ministrica socijalne politike najavila je da će Vlada uredbom odrediti tisuću eura za svako dijete. Vlada ima ovlast donošenja uredbe temeljem Zakona o ovlasti Vlade republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora (NN 102/15).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Taj zakon je stupio na snagu 1.10.2015. a donio ga je prošli saziv Sabora. Članak 88 stavak 3 Ustava govori da uredbe donesene na temelju zakonske ovlasti prestaju vrijediti istekom roka od godinu dana od dana dobivanja ovlasti ako Hrvatski sabor ne odluči drugačije.

A Hrvatski sabor nije odlučio drugačije što znači da sve uredbe koje su ova i prošla vlada donijele mogu vrijediti samo do 1. listopada.

Uredbe donesene na temelju prethodnog zakona kojim se Vladi davala ovlast (NN 115/14) odlukom sabora ostale su na snazi do 30. lipnja 2016. godine.

Primjerice, od 1. srpnja Ustavnim sucima je manja plaća zbog toga", objasnio je Bauk za Index.

"Ovo pokazuje o kakvom se amaterizmu radi"

Dakle, sve donesene uredbe, a tu spada i najavljena uredba o 1000 eura po djetetu, prestat će vrijediti prvog dana listopada. To znači da će od dugoočekivanog HDZ-ovog predizbornog obećanja sreće imati tek oni kojima se dijete rodi u tom kratkom vremenskom rasponu u kojem će uredba o 1000 eura vrijediti. 

"Ovaj slučaj pokazuje o kakvoj se površnosti i amaterizmu radi u slučaju ove vlade. Niti mjeru za koju su navodno osigurali novce u proračunu nisu u stanju provesti. Niti su donijeli novi zakon o ovlasti vlade, niti su donijeli zakon kojeg su mislili donijeti. Da stvar bude dovedena do apsurda, mogli su prihvatiti zakon kojeg je predložio SDP i ispunili bi svoje obećanje. Kad nisu bili u stanju sami, mi smo im išli pomoći, ali eto, njima jednostavno nije bilo pomoći", komentirao je Vladu Bauk.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara