Nova ostavka u Pentagonu, odstupio i treći visoki dužnosnik

Nova ostavka u Pentagonu, odstupio i treći visoki dužnosnik
Foto: 123rf

ŠEF osoblja Pentagona podnio je ostavku samo nekoliko tjedana nakon ostavke ministra obrane Jima Mattisa, potvrdilo je u nedjelju američko ministarstvo obrane.

"Nakon dvije godine u Pentagonu, odlučio sam da je pravo vrijeme da se vratim u privatni sektor", rekao je Kevin Sweeney, koji je dužnost obnašao od siječnja 2017. godine.

"Bila je čast služiti i raditi rame uz rame s ljudima iz ministarstva obrane", dodao je.

James Mattis odstupio nakon Trumpove najave povlačenja iz Sirije

Sweeneyjeva ostavka dolazi nakon one Jima Mattisa koji je odstupio 20. prosinca nakon što je predsjednik Donald Trump najavio povlačenje vojnika iz Sirije.

Mattis, koji je na čelu Pentagona bio dvije godine, namjeravao je otići u veljači, no Trump ga se odlučio riješiti i prije, nakon Mattisova oštra pisma u kojem je uz ostavku izrazio i neslaganje s predsjednikom.

Odlučio je otići nakon Trumpove iznenadne odluke da povuče sve američke vojnike iz Sirije, kao i polovicu od 14 tisuća vojnika iz Afganistana. 

Trump je odluku obrazložio visokom cijenom angažmana u životima američkih vojnika i novcu poreznih obveznika. Mattisa je zamijenio Patrickom Shanahanom, zamjenikom bivšeg ministra.

NY Times kao kandidate za ministre spominje bivšeg demokratskog senatora Jima Webba, republikanske senatore Toma Cottona i Lindseyja Grahama te bivšeg republikanskog senatora Jima Talenta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara