SAD poslao vojnike u Gabon

SAD poslao vojnike u Gabon
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump u petak je objavio da je američka vojska poslana u Gabon zbog straha od mogućih nasilnih prosvjeda u Demokratskoj Republici Kongo nakon tamošnjih predsjedničkih izbora. 

U pismu kongresnicima Trump je otkrio kako su prvi od ukupno 80 pripadnika vojske stigli u tu afričku državu u srijedu kako bi zaštitili američke građane i diplomatske institucije u Kinshasi, prijestolnici Konga, u slučaju izbijanja nasilja. Kinshasa se nalazi nekoliko stotina kilometara od Gabona.

Kazao je kako će "oni tamo ostati dok sigurnosna situacija u DR Kongu ne postane takva da njihova prisutnost više nije potrebna" i dodao kako će biti poslano još vojnika "ako to bude nužno". 

Sutra rezultati izbora

Izborna komisija te afričke države iznimno bogate rudom trebala bi u nedjelju objaviti privremene rezultate izbora, no upozorila je da bi moglo biti kašnjenja zbog sporog pristizanja glasačkih listića. 

Promatrači i oporba tvrde da su izbori bili neregularni, dok vlada kaže kako su bili pravedni i da su prošli bez problema. 

Vladajuća koalicija predsjednika Josepha Kabile podržava Emmanuela Ramazanija Shadaryja kojeg je izabrao sam dosadašnji čelnik.

Međunarodna zajednica strahuje da bi sporni rezultati izbora mogli uzrokovati nemire, kao što je bio slučaj nakon glasanja 2006. i 2011. godine. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara