Nova pravila u New Yorku: Ili cijepite djecu ili ih ispišite iz škole

Nova pravila u New Yorku: Ili cijepite djecu ili ih ispišite iz škole
Ilustracija: EPA

IZUZEĆA od cijepljenja zbog religijskih uvjerenja u saveznoj državi New York više nisu moguća te 26 tisuća djece i roditelja čeka izbor - cijepljenje ili ispis iz škole, piše New York Times.

Sredinom lipnja ove godine, guverner savezne države New York Andrew Cuomo potpisao je zakon kojim se uklanjaju sva izuzeća od cijepljenja koja nisu uzrokovana medicinskim razlozima. 

Zakon nastao kao reakcija na epidemiju

Jacquelynn Vance-Pauls majka je četvero djece. Jedan sin je već izbačen iz privatne škole, a i ostalima prijeti izbacivanje iz javnih škola u koje su upisani.

Razlog tomu je što se Vance-Pauls protivi novom zakonu koji je nastao kao reakcija na epidemiju ospica. 

Unatoč tomu što brojne studije pokazuju kako ne postoji poveznica između autizma i cjepiva, ona vjeruje kako su upravo cjepiva pridonijela razvoju autizma kod njezinog četrnaestogodišnjeg sina. 

Osim toga, kao argument je navela i Bibliju koja joj brani da "uništava tijelo", a ona vjeruje kako cjepiva rade upravo to.

Prema novom zakonu, sva djeca moraju početi s cijepljenjem unutar prva dva tjedna od početka školske godine, a sva cjepiva moraju primiti do njezinog kraja. U suprotnome, njihovi roditelji im moraju osigurati obrazovanje kod kuće (tzv. "homeschooling") ili se moraju odseliti iz savezne države. 

Broj zaraza u značajnom padu

New York je tek peta savezna država koja je onemogućila nemedicinska izuzeća od cijepljenja. 

Epidemija ospica na izmaku je snaga, a od njezinog početka zabilježeno je preko tisuću slučajeva u saveznoj državi New York. 

U velikoj većini slučajeva bolest je dijagnosticirana kod necijepljene djece hasidskih židova, gdje je razina procijepljenosti daleko niža od državnog prosjeka.

Unatoč padu broja zaraza, stručnjaci upozoravaju da bi se s početkom školske godine ova bolest mogla vratiti, osobito ako padne razina procijepljenosti. 

"Još uvijek postoji prijetnja s obzirom na pojavu bolesti u SAD-u i diljem svijeta. Naša najbolja obrana od ponovne zaraze jest dobra procijepljenost", rekla je dr. Oxiris Barbot, njujorška zdravstvena povjerenica. 

Velik broj protivnika cijepljenja

Dr. Daniel Salmon, direktor Instituta za sigurnost cjepiva pri John Hopkins Bloomberg školi za javno zdravstvo, istaknuo je kako nesigurnost u vezi cjepiva nije samo rubna pojava. 

Naveo je kako prema jednoj studiji iz 2011., čak 30 posto američkih roditelja brine kako cjepiva mogu izazvati poteškoće u učenju.

Ipak, neki od roditelja traže da njihova djeca ne budu u razredima s necijepljenom djecom, rekla je Lorna L. Lewis, glavna upraviteljica središnjeg školskog kompleksa na Long Islandu.

"U kompleksu je 5 tisuća učenika. Ako ih je samo 10 s roditeljima koji se žustro protive cijepljenju, imam ih 4990 za čiju se sigurnost moram dodatno brinuti", dodala je Lewis. 

Zaključila je kako se treba brinuti za interes svih u društvu, a novi zakon čini upravo to, piše New York Times

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara