S Trumpom se brutalno sprdaju nakon što je markerom mijenjao kartu uragana

S Trumpom se brutalno sprdaju nakon što je markerom mijenjao kartu uragana
Foto: EPA

JESTE li čuli za Sharpiegate? To je, naime, naziv posljednjeg bizarnog skandala u kojem se američki predsjednik Donald Trump našao, kao i hešteg pod kojim ga brojni korisnici društvenih mreža sad nemilice ismijavaju. 

Trump je, naime, u srijedu u Ovalnom uredu Bijele kuće održao brifing o uraganu Dorian koji je opustošio Bahame i sad se kreće prema istočnoj obali SAD-a. U jednom trenutku Trump je svoje izlaganje novinarima popratio i službenom kartom Nacionalnog centra za uragane (NHC) iz 29. kolovoza, na kojoj je prikazano kretanje uragana, njegov intenzitet i područje koje će zahvatiti.

No uskoro je postalo jasno da je ova karta izmijenjena, i to - markerom. Naime, markerom kakav je u SAD-u poznat pod imenom Sharpie dodan je crni krug izvan bijelog kruga koji označava područje SAD-a koje će biti zahvaćeno uraganom. Ovim crnim krugom proširen je doseg Doriana s Floride na Alabamu koja se nalazi zapadno od Floride i izlaz na more ima u Meksičkom zaljevu. 

Trump "ne zna" tko je crtao markerom po karti koju je on pokazao novinarima

Ova urnebesno amaterska i priprosta intervencija ozbiljnija je nego što se na prvi pogled čini jer je mijenjanje službenih vladinih prognoza vremena protuzakonito, kako piše Guardian

Odmah nakon što je krivotvorina otkrivena, uslijedile su užarene spekulacije o tome tko je zapravo izmijenio kartu i zašto. Trump je, kad su ga kasnije istog dana pitali je li šarano po karti, rekao samo: "Ne znam, ne znam." Međutim, bez obzira tko je fizički crtao po karti, Trump je taj koji je tu i takvu kartu pokazao javnosti.

No on je i dalje inzistirao na tome da su brifinzi koje je imao o uraganu Dorianu uključivali "vjerojatnost od 95%" da će i Alabama biti zahvaćena.

Samo što to uopće nije istina. Trump je prvi put spomenuo da će uragan pogoditi i Alabamu kad je preko vikenda objavio čitavu bujicu tvitova o Dorianu, nastupajući kao stručnjak za uragane čija je zadaća informirati javnost o opasnostima, iako je to ustvari zadaća pravih stručnjaka i državnih agencija. 

"Osim Floride, i Južna Karolina, Sjeverna Karolina, Georgia i Alabama će najvjerojatnije biti pogođene (mnogo) jače nego što se očekivalo. Izgleda da će ovo biti jedan od najvećih uragana ikad", napisao je Trump i dodao: "Budite oprezni! Bog blagoslovio sve!"

Nacionalna meteorološka služba Alabame morala ispravljati Trumpa

No samo 20 minuta nakon što je objavio dezinformaciju o Alabami, Nacionalna meteorološka služba u Birminghamu, u Alabami, objavila je, također na Twitteru: "Alabama NEĆE vidjeti nikakav udar Doriana. Ponavljamo, nikakav udar Doriana neće se osjetiti u Alabami. (Vremenski) sustav će ostati predaleko na istoku (da bi se to dogodilo)."

U ovoj situaciji neki drugi predsjednik bi priznao pogrešku i objavio ispravak. No ne i Trump, koji je notoran po svom urnebesnom inzistiranju na očitim i dokazanim lažima poput one da je imao najveću publiku na predsjedničkoj inauguraciji ikad, da će Meksiko platiti zid na granici (neće), da se taj zid, unatoč tome što Kongres nije odobrio sredstva, već gradi (ne gradi se)  ili da Kina, a ne američki potrošači, snosi trošak carina koje je uveo (ne snosi). Naravno, kad god bi ga mediji prozvali zbog ovih i brojnih drugih laži, Trump bi odgovorio dobro poznatom optužbom: da ti mediji šire "lažne vijesti" o njemu.

Stoga se u svom obraćanju medijima u Ovalnom uredu pokušao opravdati tvrdeći da se radi o "originalnoj karti" prema kojoj bi Florida bila pogođena izravno, a "to bi onda utjecalo na brojne druge savezne države". "To je originalno predviđeno, ali skrenuo je desno. I na kraju ćemo, nadamo se, imati sreće", dodao je.

Samo što ni to nije točno jer se originalna karta, koju je NHC objavio 29. kolovoza, i dalje može vidjeti na njihovoj Facebook stranici. I na njoj se jasno vidi da uragan, iako se predviđa udar na Floridu, neće doseći Alabamu. U međuvremenu, prognoze su se promijenile i sada se očekuje da će uragan samo okrznuti obalu Floride i onda nastaviti duž američke obale prema Sjevernoj Karolini. Što se Alabame tiče, Dorian je ni prema ovom modelu neće doseći.

"Trumpov rat sa stvarnošću ušao je na novi bizarni teren"

Washington Post je analizu ove gotovo nadrealne zavrzlame opremio znakovitim naslovom: "Trumpov rat sa stvarnošću ušao je na novi bizarni teren." U njoj se navodi i kako je Trump, nakon što je Jonathan Karl s ABC-ja izvijestio kako je Trump pogriješio, bijesno odgovorio na Twitteru.

"Kakav lažni izvještaj o uraganu amatera Jonathana Karla s ABC Newsa... Lažne vijesti su zainteresirane samo za ponižavanje i omalovažavanje", napisao je Trump.

Trump je u srijedu navečer još jednom pokušao obraniti neobranjivo, pa je na Twitteru objavio drugu kartu, ovog puta s logom "South Florida Water Management District" i brojnim raznobojnim linijama moguće rute kojom će se Dorian kretati. No ta je karta od 28. kolovoza, a do 1. rujna, kad je Trump tvitao o Alabami, već je bilo jasno da Alabama nije ugrožena. Osim toga, i na toj karti jasno piše da projekcije NHC-a "nadilaze", odnosno da su vjerodostojniji, od ove projekcije.

"Dosad je dobro dokumentirano da Trump hiperaktivno pokušava stvoriti vlastitu stvarnost", zaključuje analitičar Washington Posta.

A na ovaj slučaj tviteraši su reagirali jednako hiperaktivno, objavljujući satirične fotomontaže u kojima uz hešteg #sharpiegate ismijavaju Trumpovu očitu sklonost da markerom "dotjeruje" stvarnost po svom ukusu - bilo da je riječ o njegovom planu da kupi Grenland, njegovoj inauguraciji ili zidu na granici s Meksikom. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara