Nova šefica njemačkog CDU-a ima novi plan za migrante

Nova šefica njemačkog CDU-a ima novi plan za migrante
Foto: EPA

NOVA čelnica njemačkih Kršćanskih demokrata (CDU) zacrtala je u nedjelju plan za izmjenu stranačke migracijske politike prije europskih izbora sljedeće godine signalizirajući da može prekinuti s liberalnim pristupom svoje mentorice Angele Merkel.

Konzervativna stranka je u petak izabrala Annegret Kramp-Karrenbauer da zamijeni Merkel na njezinu čelu učinivši je tako čelnim kandidatom za sljedeću kancelarku Njemačke, najvećeg europskog gospodarstva.

Ipak, tijesna pobjeda nad konzervativnijim Friedrichom Merzom pokazala je podjele u najvećoj njemačkoj stranci koje Kramp-Karrenbauer mora nastojati prevladati prije glasanja za Europski parlament i izbora u četiri savezne njemačke države 2019.

Velike podjele

Jedna od najvećih podjela je oko migrantske politike.

"Želim sazvati 'radnu raspravu' o migraciji i sigurnosti sa stručnjacima i kritičarima migrantskih i izbjegličkih politika kako bi se radilo na konkretnim poboljšanjima", rekla je Kramp-Karrenbauer tjedniku Bild am Sonntag.

"Naš će se program za europske izbore temeljiti na tim rezultatima", dodala je.

Merkeličin pristup otvorenih vrata 2015. urušio je njezinu popularnost i doveo do gubitaka na regionalnim izborima izazvavši njezinu odluku u listopadu da se odrekne dužnosti stranačke čelnice. Ona namjerava nastaviti dužnost kancelarke sve do narednih saveznih izbora 2021.

Izabravši Kramp-Karrenbauer CDU se odlučio za kontinuitet, ali je nova čelnica rekla njemačkoj javnoj televiziji da to ne isključuje neke promjene.

"Stojite na ramenima svojega prethodnika. Što je dobro, nastavlja se, a tamo gdje ima prostora za promjene, mi ćemo napraviti promjene", rekla je televiziji ARD.

Pitanje koje nanosi štetu stranci

Mada je Kramp-Karrenbauer bila manje kritična prema migrantskoj politici Angele Merkel nego njezini suparnici u natjecanju za mjesto čelnika stranke, ona je ipak govorila da migranti moraju učiti njemački, a da oni s kriminalnim dosjeima ne mogu ostati. Naglasila je da CDU ne smije predugo razmišljati o tom pitanju koje mu nanosi štetu.

Jedan od njezinih glavnih zadataka na izborima u tri istočne savezne države bit će vratiti birače koji su se okrenuli populističkoj Alternativi za Njemačku (AfD) koja je iskoristila strahove od masovne imigracije.

Ušavši u parlamente svih 16 saveznih država i s popularnošću od oko 14 posto, AfD je glavna oporba u saveznom parlamentu Merkeličinoj velikoj koaliciji koju čine CDU, njegov konzervativni bavarski saveznik CSU i socijaldemokrati (SPD).

Istraživanje javnoga mišljenja Emnid pokazalo je popularnost konzervativnog bloka od 29 posto, što je za 1 postotni bod više nego prošli tjedan, ali niže nego 32,9 posto na prošlogodišnjim izborima, što je već tada bio njihov najniži rezultat od 1949. SPD se srozao na 15 posto s 20,5 posto na izborima.

Bivši SPD-ov kancelar Gerhard Shroeder je rekao listu Handelsblattu da je CDU pogrešno odabrao.

"Merz je davao izgleda da se dvije glavne stranke udalje jedna od druge čime bi frakcije na ljevici i desnici oslabjele. To nije važno samo za CDU i SPD nego za cijelu Njemačku", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara