Nova slovenska stranka prijavila Pahora zbog "arbitražne veleizdaje"

Nova slovenska stranka prijavila Pahora zbog "arbitražne veleizdaje"

Foto: Hina

NOVOOSNOVANA slovenska stranka Novi socijaldemokrati (NSD) podnijela je danas kaznenu prijavu protiv predsjednika države Boruta Pahora kojega terete zbog navodne veleizdaje jer je kao nekadašnji predsjednik vlade 2009. godine potpisao arbitražni sporazum o rješenju graničnog prijepora s Hrvatskom.
 
Stranka je osnovana prošlog tjedna i namjerava nastupiti na parlamentarnim izborima koji se održavaju 3. lipnja, a prema mišljenju slovenskih analitičara ovim potezom nastoji privući pažnju javnosti jer će arbitražni spor s Hrvatskom biti jedna od tema koju će u kampanji istaknuti i velike stranke koje se bore za mjesta u 90-članom parlamentu.
 
"Slovenija je zbog Pahora izgubila kontakt s morem"
 
U vezi s podnošenjem kaznene prijave protiv predsjednika čelnik NSD-a Milan Balažic kazao je da je Pahora prijavio zbog njegove uloge u sklapanju arbitražnog sporazuma s Hrvatskom jer se nakon objave arbitražne presude pokazalo da je Sloveniju tako doveo u "podređeni položaj" prema Hrvatskoj i da je Slovenija tako izgubila neposredan kontakt s otvorenim morem.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Umjesto neposrednog izlaza na otvoreno more dobili smo samo točku kontakta, odnosno koridor do otvorenog mora hrvatskim vodama", kazao je Balažic.
 
Pahor: Ponosan sam na sebe
 
Nekadašnji diplomat i glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u vrijeme kad je Pahor (od 2008. do 2011.) bio predsjednik vlade, Balažic je lani objavio knjigu u kojoj je arbitražni sporazum za Sloveniju ocijenio katastrofalnim rješenjem. Ustvrdio je da je zbog tadašnjih graničnih zavrzlama skoro došlo do otvorenog rata između Slovenije i Hrvatske, a sada svoj diplomatski kapital želi kapitalizirati na izborima.
 
Reagirajući na prijavu koju ni policija vjerojatno neće shvatiti ozbiljno, Pahor je za Slovenski radio kazao da je ponosan na svoju ulogu pri sklapanju arbitražnog sporazuma i da je zadovoljan ishodom arbitraže.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara