Novartis kažnjen sa 250 milijuna dolara zbog spolne diskriminacije

Tekst: J.D.
Foto: AFP


ŠVICARSKA farmaceutska kompanija Novartis kažnjena je sa do 250 milijuna dolara koje mora isplatiti za 5.000 bivših i sadašnjih zaposlenica, presudila je američka porota u slučaju u kojem je farmaceutski div tužen zbog nejednakosti plaća muškaraca i žena.

Porota u New Yorku presudila je kako Novartis mora platiti kaznu na račun 5.600 zaposlenica zbog tužbe iz 2004. godine, a sutkinja će odlučiti o kolikoj se svoti radi kod nadoknade plaće, izgubljenih beneficija i drugih prava koja zaposlenice nisu ostvarile.

Iz Novartisa nisu komentirali presudu, a David Sanford, odvjetnik zaposlenica, rekao je da je ovo "zadovoljština za sve što se dogodilo u sudnici u zadnja dva mjeseca" te da je ovo poruka Novartisu i drugim kompanijama da "ne mogu i dalje nastavljati s diskriminacijom i sustavnim problemima koji traju tako dugo".

U ponedjeljak, kad se donosio prvi dio presude, porota je presudila da Novartis mora isplatiti 3,3 milijuna dolara odštete za šest žena koje su svjedočile tijekom saslušanja. To otvara vrata za 5.588 žena u tužbi.

Sanford je jučer na sudu tražio da kompletna odšteta bude između 190 i 285 milijuna dolara, što bi ispalo oko dva do tri posto prihoda Novartisa za 2009. godinu.

Novartisov odvjetnik poroti je rekao da kompanija već traži načine za smanjivanjem odštete jer se s tužbom ne slažu sve žene navedene u njoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara