Nove podjele među hrvatskim strankama u BiH

Nove podjele među hrvatskim strankama u BiH

Foto: Hina

ČELNIŠTVO HDZ 1990., druge najjače političke stranke bosanskohercegovačkih Hrvata, najavilo je osnutak političkog bloka kojim će se suprotstaviti vladajućem HDZ-u BiH na izborima 2018., ali nije još odlučilo o izlasku iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine.

U priopćenju objavljenom nakon sjednice Središnjeg odbora HDZ-a 1990. u Kupresu ocijenjeno je da su aktualne vladajuće strukture dovele stranku u poziciju da se ‘suočava s nestankom’.

“Stoga, HDZ 1990 ima odgovornost, u duhu pluralizma, ponuditi alternativu lošoj politici koja je na djelu“, stoji u priopćenju.

Novi politički blok

Predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović rekao je za medije da će ova stranka ići prema uspostavi političkog bloka koji će na izborima ponuditi hrvatskim biračima alternativu 'lošoj politici predstavljanja Hrvata u BiH'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se u medijima uoči sjednice Središnjeg odbora HDZ-a 1990. najavljivalo kako će stranka danas odlučiti o izlasku iz Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke iz BiH, to se nije dogodilo.

Optužbe na račun HDZ-a

Predsjednik Cvitanović optužio je HDZ BiH i njegova predsjednika Dragana Čovića da je privatizirao rad HNS-a BiH.

„Već dugo vremena upozoravamo da nismo zadovoljni odnosima u HNS-u, da je HNS postao instrument jedne stranke, jednog čovjeka, odnosno HDZ-a BiH i gospodina Čovića kao mehanizam za gušenje pluralizma i razvoja drugih političkih opcija kod Hrvata", pojasnio je Cvitanović.

U priopćenju nakon sjednice Središnjeg odbora HDZ-a 1990. objavljeno je da se ta stranka zauzima za ubrzano mijenjanje Izbornog zakona, koji će hrvatskom narodu jamčiti punu političku ravnopravnost i mogućnost izbora legitimnih predstavnika na svim razinama vlastima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara