NOVI CROBAROMETAR Četvrti mjesec za redom opada potpora predsjednici

NOVI CROBAROMETAR Četvrti mjesec za redom opada potpora predsjednici

Foto: Hina

OBJAVLJEN je drugi dio redovitog mjesečnog istraživanja Dnevnika Nove TV, Crobarometra, pokazuje koliko podrške Predsjednica ima u svom radu te kakav je u listopadu rejting političara.

Predsjednica sa sve manjom potporom


Radom Predsjednice sve je više nezadovoljnika. U ovom trenutku 50 posto ispitanika ne odobrava njezin rad i tako već četvrti mjesec raste njihov broj. Njezin rad pak odobrava 40 posto ispitanika, a da se lampica pali u crveno vidi se po tome što je još u srpnju imala potporu 53 posto ispitanika za svoj rad.

Josipović s većom potporom izgubio izbore


Bivši predsjednik Ivo Josipović u istom je razdoblju svog mandata imao potporu 72 posto ispitanika, a njegov rad nije podržavalo njih 21 posto, dok 7 posto ispitanika nije znalo.

Tko je dobitnik, a tko gubitnik u listopadu?

Predsjednica i premijer listopadom ne mogu biti zadovoljni. Ipak o predsjednici 50 posto ispitanika ima pozitivan dojam, no ta se potpora topi. Negativan dojam o njoj ima 42 posto ispitanika. S 50 posto pozitivnog dojma prva je, ali je to njezin najlošiji rezultat u godinu dana.

O premijeru Plenkoviću negativan dojam ima 55 posto ispitanika, a njih 38 posto ima pozitivan dojam. I njemu je malo pala potpora među biračima kada je dojam u pitanju.

Božo Petrov pak može biti zadovoljan listopadom. Iako o njemu i dalje 51 posto ispitanika ima negativan dojam, raste broj onih koji o njemu imaju pozitivan dojam i u ovom ih je mjesecu 38 posto. Porast je to od 7 postotnih poena.

Većina i dalje o Davoru Bernardiću ima negativan dojam ili njih 52 posto, ali i on je popravio pozitivan dojam kod dijela birača i sada tu može računati na 30 posto ili 5 postotnih poena više nego mjesec prije.

Dojam o bivšim premijerima

Vidimo kako premijer Plenković u listopadu 2017. stoji među biračima. 55 posto ispitanika o njemu ima negativan dojam, a njih 38 posto pozitivan.

Istodobno u siječnju 2005. o bivšem premijeru Sanaderu pozitivan dojam imalo je 53 posto ispitanika, a negativan njih 43 posto, u listopadu 2008. malo se mijenja raspoloženje o Sanaderu. Tada je negativan dojam o njemu imalo 51 posto ispitanika, a pozitivan njih 43 posto.

O Jadranki Kosor u srpnju 2010. 53 posto birača imalo je negativan dojam, a njih 42 posto o bivšoj premijerki imalo je pozitivan dojam. U prosincu 2010. o Zoranu Milanoviću 49 posto ispitanika imalo je negativan dojam, a njih 46 posto pozitivan dojam.

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 975 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara