Novi Crobarometar: HDZ ima najlošiji rejting u godinu dana, pada i podrška vladi

Novi Crobarometar: HDZ ima najlošiji rejting u godinu dana, pada i podrška vladi

Foto: NovaTV

REDOVITO istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar otkrilo je promjene na političkoj sceni u rujnu.

HDZ i SDP u laganom padu

HDZ rujan završava s potporom od 31,7 posto potpore birača, a SDP pak mjesec završava s potporom od 21,7 posto potpore. I jedna i druga stranka bilježe blagi pad – HDZ ima najlošiji rejting u 12 mjeseci, a SDP drugi najlošiji u 5 mjeseci. No, statistički značajnih odstupanja nema.

Živi Zid i Most popravili rejting

Živi zid je blago narastao na 8,8 posto potpore ispitanika, baš kao i Most nezavisnih lista koji rujan završava s potporom od 7,3 posto ispitanika. I Živi zid i Most blago su popravili rejting, no to je sve i dalje unutar statističke pogreške.

Stranke bez kojih se ne može vladati

Bandić Milan 365 u rujnu uživa 3,9 posto potpore, HSS 2,7 posto, a IDS 2,4 posto potpore ispitanika.

HSU rujan završava s 1,8 posto potpore, Pametno je mjesec završilo s potporom od 1,6 posto, a strateški partner HDZ-a, HNS, s 1,1, posto potpore. Reformisti su također na 1,1 posto, baš kao i Promijenimo Hrvatsku.

Stranke koje imaju manje od 1 posto potpore

Stranke koje dobivaju manje od 1 posto potpore ukupno mogu računati na 4,3 posto potpore birača. Tako HDSSB ima 0,8 posto, HSLS kao partner HDZ-u ima 0,6 posto, Neovisni za Hrvatsku uživaju 0,4 posto, a GLAS primjerice 0,2 posto potpore birača. Raste broj neodlučnih birača, sada ih je 10,5 posto.

Hrvati i dalje misle da zemlja ide u lošem smjeru

Da zemlja ide u lošem smjeru misli 65 posto ispitanika, njih 25 posto misli suprotno, a ne zna njih 11 posto.

Već treći mjesec zaredom vlada pesimizam među građanima.

Četvrti mjesec zaredom pada potpora vladinoj politici

61 posto ispitanika ne podupire vladine politike, a njih 30 posto ih podupire. To je već četvrti mjesec da raste nezadovoljstvo odlukama koje se donose u Banskim dvorima. Ne zna njih 9 posto.

Većina smatra da će vlada odraditi mandat do kraja

Većina ispitanika, njih 64 posto, misli da će vlada odraditi mandat do kraja. Istina, taj je broj pao u odnosu na mjesec prije, ali i dalje je velik postotak onih koji misle da će Plenkovićev kabinet 3 godine voditi Banske dvore. Tek 25 posto ispitanika misli da će se koalicija raspasti i prije.

Premijer može biti spokojan – 92 posto birača HDZ-a misli da će koalicija odraditi mandat do kraja, a to misli i 65 posto birača SDP-a.

Istraživanje je provela agencija Ipsos između 1. i 18. u mjesecu na uzorku od 968 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Za mjerenje stranačkih preferencija koristi se metoda tajnog izjašnjavanja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara